Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česko: Testy potvrdili konské mäso aj v mäsových guľkách z IKEA

Foto: bratilicious.com

Ministri poľnohospodárstva EÚ dnes riešia škandál s konským mäsom

Praha 25. februára (TASR) - Testy potvrdili konské mäso v poľských hamburgeroch a v švédskych mäsových guľkách určených pre nábytkársky reťazec IKEA. Informoval o tom dnes český spravodajský server iDNES.cz.

Konské mäso už bolo v Česku odhalené v štyroch prípadoch. Výskyt nedeklarovaného konského mäsa potvrdili testy DNA, ktoré vykonal Štátny veterinárny ústav. Veterinári výsledky testov poskytli systému rýchleho varovania (RASFF) pre ďalšie členské štáty únie, píše server.

Konské mäso podľa inšpektorov našli vo výrobku "Hovädzí burger predsmažený" českej spoločnosti BidVest a "Guľky z hovädzieho a bravčového mäsa", ktoré vyrobili vo Švédsku pre firmu IKEA food.

"Obe zásielky sú pozastavené", informoval podľa internetového vydania denníka Mladá fronta DNES hovorca českej Štátnej veterinárnej správy Josef Duben.


Ministri poľnohospodárstva EÚ dnes riešia škandál s konským mäsom

Škandál spojený s konským mäsom označeným ako hovädzie je dnes hlavnou témou rokovaní ministrov poľnohospodárstva na Rade EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli. Európska komisia (EK) ešte pred začiatkom rokovaní ministrov naznačila, že do konca tohto roka navrhne prísnejšiu legislatívu o vystopovateľnosti tovarov a polotovarov z mäsa.

K návrhom EK sa dnes pridala aj nemecká ministerka poľnohospodárstva Ilse Aignerová. Na začiatku rokovaní uviedla, že EÚ musí zaviesť oveľa prísnejšie pravidlá na etiketovanie výrobkov z mäsa a ostatných potravinárskych výrobkov, aby sa po škandále s konským mäsom obnovila dôvera zákazníkov. Podľa jej slov by označenie pôvodu na etikete malo platiť aj pre spracúvaný tovar, nielen pre finálny výrobok.

Po vypuknutí škandálu s objavením konského mäsa, označenom ako hovädzie, členské štáty EÚ začali s prísnymi analýzami DNA zmrazených mäsových výrobkov v obchodných reťazcoch.

Nemecký návrh na rokovaniach podporila aj rakúska delegácia. Niektoré štáty, napríklad Írsko, tvrdia, že súčasná európska legislatíva na kontrolu kvality potravinárskych výrobkov je dostatočná, avšak súhlasia s posilnením kontrol kvality na celoeurópskej úrovni, aby nedochádzalo k ďalším podvodom pri etiketovaní tovarov.

Európska komisia minulý týždeň odporučila všetkým 27 členským štátom únie vykonanie podrobných analýz na zistenie prítomnosti neoznačeného konského mäsa v potravinách. Súhrnnú správu o výsledkoch celoeurópskeho testovania by mala EK prijať v polovici apríla.