Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Praha udelila politický azyl pravoslávnemu duchovnému z Ruska

Sergej Baranov Foto: TASR/AP

České ministerstvo vnútra usúdilo, že Sergej Baranov by v Ruskej federácii mohol byť prenasledovaný pre politické názory a udelilo mu politický azyl.

Praha 24. mája (TASR) - Ruskému pravoslávnemu duchovnému Sergejovi Baranovovi udelila Česká republika v apríli 2013 politický azyl. Pre denník Právo to potvrdil samotný azylant.

Baranov vlani zaujal protestným listom, ktorý pre stíhanie punkeriek zo skupiny Pussy Riot napísal patriarchovi ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillovi.

Duchovný bol po ostrej kritike na vlastnú žiadosť zbavený vysvätenia, nezbavil sa však podľa vlastných slov pozornosti Federálnej bezpečnostnej služby FSB. Tlak, s ktorým žil, ešte zosilnel, keď si na sklonku minulého roka vyzdvihol na českej ambasáde v Moskve list ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

"Zdieľam Váš názor, že súd tvrdosťou udeleného trestu za to, čo je skôr prečinom, škodí obrazu Ruska vo svete. Za Vašu odvahu Vám vyjadrujem hlboký rešpekt," cituje z listu šéfa českej diplomacie internetový server Novinky.cz.

České ministerstvo vnútra usúdilo, že Baranov by v Ruskej federácii mohol byť prenasledovaný pre politické názory a udelilo mu politický azyl.

Duchovný, ktorý ďakoval vedúcim činiteľom ČR, že mu pomohli v ťažkej situácii, podľa vlastných slov konečne získal pokoj a môže slobodne a bez obáv hovoriť o tom, čo si myslí a nebáť sa pri tom prenasledovania. "Život zasvätím službe v kláštore," vyhlásil pre Právo Sergej Baranov.

Ani v Prahe si nikto netrúfa predpovedať, či a ak áno, akým spôsobom sa tento krok českej strany prejaví pri nadchádzajúcej pracovnej návšteve predsedu vlády ČR Petra Nečasa v Ruskej federácii. Premiéra bude pri nej od nedele sprevádzať početná delegácia podnikateľov.