Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Sudetonemecké organizácie oceňujú Schwarzenbergove postoje

Karel Schwarzenberg Foto: TASR/AP

Podľa organizácie rakúskych sudetských Nemcov hlasovanie ukázalo, že ak v ČR chcete získať väčšinu na svoju stranu, potom musíte podobne ako Miloš Zeman vytiahnuť vo volebnom boji sudetonemeckú kartu.

Viedeň 28. januára (TASR) - Porazený kandidát v českých prezidentských voľbách Karel Schwarzenberg podľa názoru Sudetonemeckého landsmanšaftu v Rakúsku (SLÖ) "vyslal jasné signály, ako sa musia vnímať a odsúdiť povojnové zločiny, za ktoré nesie zodpovednosť (vtedajší československý prezident) Edvard Beneš". Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré dnes zverejnil šéf SLÖ Gerhard Zeihsel a sprostredkovala agentúra APA.

Podľa Zeihselovho názoru jasné posúdenie ministra zahraničných vecí ČR českému ľudu ukázalo, že Beneš by sa pri zohľadnení súčasných kritérií musel zodpovedať ako vojnový zločinec v Haagu.

SLÖ síce uznáva jasný výsledok volieb, avšak nešetrí ich víťaza a označuje ho za ľavicovo-šovinistického kandidáta. Podľa organizácie rakúskych sudetských Nemcov totiž hlasovanie ukázalo, že ak v ČR chcete získať väčšinu na svoju stranu, potom musíte podobne ako Miloš Zeman vytiahnuť vo volebnom boju sudetonemeckú kartu.

V podobnom duchu sa vyjadril aj ďalší rakúsky landsmanšaft VLÖ, podľa ktorého "skutočný a priamy Európan podľahol v neférovom a konkurentom často podlo vedenom volebnom boji. Takmer 45 percent hlasov pre Schwarzenberga nám však dokazujú, že takmer polovica Čechov vníma minulosť a želá si zmierenie" a vyrovnanie s ňou. Voľby ukázali, že hlavne mladá česká generácia je pripravená na zmierenie, avšak väčšina politických strán a politikov nie, dodal šéf VLÖ Rudolf Reimann.

Ruský prezident Vladimir Putin gratuloval Milošovi Zemanovi
Vladimir Putin
Foto: TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin zaslal novozvolenej hlave ČR Milošovi Zemanovi blahoprajný telegram. Informovali o tom dnes české elektronické médiá.

Najvyšší predstaviteľ Ruskej federácie v ňom Zemanovi poprial mnoho úspechov pri pôsobení v zodpovednej funkcii.

"Miloša Zemana poznáme v Rusku ako stúpenca priateľských rusko-českých vzťahov," pripomenul Putin a vyjadril nádej, že dôjde k ďalšiemu rozvoju politického dialógu a celého komplexu konštruktívnej dvojstrannej spolupráce v záujme ruského i českého národa, zaisteniu stability a vzájomnej dôvery v Európe, vyplýva z informácií na internetovom serveri iDNES.cz.


Martin Schulz: Česi si zvolil prezidenta so silnou európskou reputáciou

Rakúsky prezident Heinz Fischer
Foto: TASR/AP
Za prezidenta zmierenia a dialógu označil v reakcii na výsledky českých prezidentských volieb novú hlavu ČR Miloša Zemana predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Podľa jeho vyjadrenia bude hrať ČR pod vedením novozvoleného prezidenta významnú úlohu v diskusii o budúcnosti kontinentu. Česi si zvolili prezidenta so silnou európskou reputáciou, ktorý už ako premiér nechýbal pri rokovaniach o členstve ČR v EÚ, pripomenul Martin Schulz.

Už krátko po oznámení volebných výsledkov gratuloval novozvolenému českému prezidentovi predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý vyjadril nádej, že Miloš Zeman pomôže pri riešení súčasných problémov na starom kontinente.