Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česko podporilo pakt OSN o utečencoch, Babiš bol pôvodne proti nemu

Na archívnej snímke Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Hlasovanie o pakte o utečencoch dopadlo v New Yorku na VZ pomerom hlasov 181 ku 2, pričom Slovensko ho schválilo.

New York/Praha 18. decembra (TASR) - Valné zhromaždenie OSN prijalo v pondelok drvivou väčšinou hlasov globálny pakt o utečencoch. Tento právne nezáväzný dokument zaisťuje väčšiu podporu krajinám, v ktorých žije väčšina z vyše 25 miliónov utečencov sveta. Proti boli iba Spojené štáty a Maďarsko. Česko hlasovalo za pakt, hoci premiér Andrej Babiš (ANO) pôvodne dokument nechcel podporiť, ale v poslednej chvíli ho presvedčila koaličná sociálnodemokratická strana (ČSSD), informoval v utorok spravodajský server Novinky.cz.

Hlasovanie o pakte o utečencoch dopadlo v New Yorku na VZ pomerom hlasov 181 ku 2, pričom Slovensko ho schválilo. Ďalšie tri krajiny - Dominikánska republika, Eritrea a Líbya - sa zdržali. Niekoľko štátov sa na hlasovaní nezúčastnilo, uviedla agentúra DPA.

Globálny pakt OSN o utečencoch sa odlišuje od - takisto právne nezáväzného - globálneho paktu OSN o migrantoch, o ktorom bude Valné zhromaždenie v New Yorku hlasovať v stredu a ktorý vyvolal oveľa väčšiu pozornosť verejnosti.

Schválený pakt o utečencoch zároveň posilňuje spoločnú, zdieľanú zodpovednosť za poskytovanie pomoci tým, ktorých konflikt alebo prenasledovanie donútili ujsť zo svojej krajiny. Dokument nepožaduje žiadny systém kvót, ktorý by určoval, koľko utečencov by mali jednotlivé krajiny prijať.

Pri prvom prerokovávaní paktu o utečencoch v novembri boli podľa agentúry Reuters proti dokumentu iba USA, ktoré argumentovali, že časti paktu sú v rozpore so záujmami Washingtonu. USA získali v pondelok ešte podporu Maďarska.

Česko bude v stredu hlasovať proti globálnemu paktu OSN o migrácii, oznámil po pondelkovom rokovaní českej vlády minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

Premiér Babiš ešte pred zasadnutím vlády v pondelkovom interview pre denník Právo vyhlásil, že nechce, aby sa Česká republika pripojila nielen k paktu o migrácii, ale ani k paktu o utečencoch.

Ako dôvod Babiš uviedol, že rozhodnutia o migrácii a o prijímaní utečencov musia byť výsostným právom "našej krajiny, nie je možné, aby o tom rozhodovali medzinárodné inštitúcie, k čomu nakoniec vládu vyzvala svojím májovým uznesením aj Poslanecká snemovňa". Premiér v interview dodal, že "všetky tieto pakty sú nezáväzné, tak neviem, prečo o nich debatujeme".

Aj zahraničné médiá si všimli, že ČR nakoniec hlasovala o pakte OSN o utečencoch inak, ako chcel Babiš. Podľa informácií z diplomatických kruhov koaličná ČSSD v poslednej chvíli dokázala zmeniť názor premiéra, napísali Novinky.cz.