Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

České úrady evidujú už desať obetí chrípky

Ilustračné foto Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva v Česku v stredu varovalo, že je potrebné pripraviť sa na veľmi závažný vývoj akútnych vírusových chorôb.

Praha 10. januára (TASR) - Desať ľudí už zomrelo od začiatku zimy v Českej republike na komplikácie spojené s chrípkou. S vážnym priebehom ochorenia leží v nemocniciach 70 ľudí.

Vyplýva to z aktualizovanej bilancie ministerstva zdravotníctva ČR, o ktorej informoval spravodajský server iDNES.cz.

Českí odborníci v stredu vyzvali obyvateľov, aby sa podľa možnosti vyhli pobytu v uzavretých priestoroch s veľkým počtom ľudí. Niektoré nemocnice v ČR už začali obmedzovať návštevy. Zákaz návštev platí už v piatich z ôsmich juhočeských nemocníc.

Ministerstvo zdravotníctva ČR v stredu varovalo, že je potrebné pripraviť sa na veľmi závažný vývoj akútnych vírusových chorôb.

Pre lekárov, ktorí si nevedia poradiť, preto ministerstvo zriadilo špeciálnu linku, ktorá je k dispozícii 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Lekári sa môžu dovolať do Všeobecnej fakultnej nemocnice, ktorá disponuje množstvom špecializovaných odborníkov a príslušným technickým vybavením.

Ťažký priebeh choroby postihuje najmä pacientov v mladom a strednom veku. Najohrozenejšími skupinami sú ďalej obézni ľudia, tehotné ženy, astmatici a diabetici.