Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Česko nechce uzavrieť ambasádu v Sýrii, nestiahne ani veľvyslankyňu

Foto: TASR/AP

Boje v Sýrii sa počas víkendu preniesli do Damasku, kde dnes zahynulo v zrážkach medzi povstalcami zo Slobodnej sýrskej armády a silami vernými prezidentovi Bašárovi Asadovi vyše 80 ľudí.

Praha 19. marca (TASR) - Česko nestiahne svoju veľvyslankyňu zo Sýrie a neuzavrie ani ambasádu v Damasku, informoval dnes Český rozhlas.

Uviedol, že hoci niektoré krajiny už ambasády v Damasku zatvorili a svojich diplomatov zo Sýrie stiahli, na českom ministerstve zahraničných vecí prevláda názor, že sú to zbytočné gestá a navyše by v prípade Prahy vyzerali smiešne.

V Sýrii žijú dlhodobo stovky českých občanov a tak sa Praha naopak ponúkla, že by v Damasku zastupovala aj záujmy niektorých krajín, ktorých diplomati už krajinu opustili.

V prípade prehĺbenia konfliktu v Sýrii by česká ambasáda okrem vlastných občanov mohla poskytnúť diplomatickú pomoc aj členom sýrskej opozície, uviedol Český rozhlas.

Boje v Sýrii sa počas víkendu preniesli do Damasku, kde podľa opozičných aktivistov zahynulo dnes v zrážkach medzi povstalcami zo Slobodnej sýrskej armády a silami vernými prezidentovi Bašárovi Asadovi vyše 80 ľudí.