Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Českí poslanci vydali exministerku Parkanovú na trestné stíhanie

Vlasta Parkanová Foto: TASR/Martin Baumann

Polícia obviňuje Parkanovú, že si pri nákupe vojenských lietadiel CASA nevyžiadala znalecký posudok o cene, v dôsledku čoho ČR utrpela stratu najmenej 600 miliónov korún.

Praha 11. júla (TASR) - Česká Poslanecká snemovňa rozhodla dnes o vydaní bývalej ministerky obrany Vlasty Parkanovej na trestné stíhanie v kauze nákupu španielskych lietadiel CASA pre českú armádu.

Podľa informácií portálu iDNES.cz vydanie podporili okrem opozície aj vládni poslanci. Parkanovej nepomohlo ani tvrdenie, že policajná žiadosť bola plná klamstiev.

K hlasovaniu došlo po takmer päťhodinovej rozprave. Exministerka ihneď potom odstúpila z funkcie podpredsedníčky snemovne, poslaneckého mandátu sa však vzdať nemieni. Svojich kolegov ubezpečila, že sa pred vyšetrovateľmi obháji.

Polícia obviňuje bývalú ministerku obrany a členku vládnucej strany TOP 09, že si pri nákupe vojenských lietadiel CASA nevyžiadala znalecký posudok o cene, v dôsledku čoho Česká republika utrpela stratu najmenej 600 miliónov korún (23,5 milióna eur).