Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Česká firma: Náš motor nebol použitý pri útoku v Saudskej Arábii

Na satelitnej snímke vydanej 15. septembra 2019 poškodenie infrašturuktúry v ropnom pole Churajs v Búkjaku v Saudskej Arábii. Foto: TASR/AP

Jemenskí povstalci - húsíovia vyhlásili, že sobotňajší útok dronmi a riadenou strelou bol odvetou za roky trvajúcu vojnu, ktorú v Jemene vedie koalícia pod vedením Saudskej Arábie.

Praha 19. septembra (TASR) - Česká spoločnosť První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS) vo štvrtok odmietla tvrdenie, že malý prúdový motor jej výroby bol použitý v riadenej strele pri víkendovom útoku na kľúčové ropné zariadenie v Saudskej Arábii. Firma z ČR vyhlásila, že pri útoku bola použitá kópia nízkej kvality, a nie jej originálny produkt.

Marek Fiala, marketingový riaditeľ spoločnosti PBS Velká Bíteš, súčasti skupiny PBS GROUP, vo vyhlásení pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) uviedol: "Nemáme nič spoločné s týmto prípadom a cítime sa poškodení faktom, že nás s tým spájajú."

Firma je presvedčená, že motor v riadenej strele "nie je produktom vyrobeným vo Velkej Bíteši", moravskom meste, kde sa prúdové motory PBS TJ100 vyrábajú.

Fiala vysvetlil, že jeho vyhlásenie vychádza z analýzy fotografií, urobených a poskytnutých saudskoarabskými úradmi.

Jemenskí povstalci - húsíovia vyhlásili, že sobotňajší útok dronmi a riadenou strelou bol odvetou za roky trvajúcu vojnu, ktorú v Jemene vedie koalícia pod vedením Saudskej Arábie. Saudskoarabské kráľovstvo však tvrdí, že útok bol "nesporne vykonaný s podporou Iránu". Teherán toto obvinenie popiera.

Fiala dodal, že uvedený typ motora vyváža ich firma do vyše desiatich krajín. "Ale nikdy v minulosti sme naše motory nedodali Jemenu, Iránu ani ich spojencom," uviedol.