Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Červený kríž: Migranti hovoria o násilí na chorvátskej hranici

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca denne ošetrujú zranenia desiatkam ľudí, ktorí sa pokúšajú prejsť cez chorvátsko-bosniansku štátnu hranicu.

Ženeva 19. júla (TASR) - Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) vo štvrtok upozornila na správy o násilí, ktoré údajne páchajú príslušníci chorvátskej pohraničnej stráže na migrantoch pokúšajúcich sa dostať do Chorvátska zo susednej Bosny a Hercegoviny. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa IFRC denne ošetrujú zranenia desiatkam ľudí, ktorí sa pokúšajú prejsť cez chorvátsko-bosniansku štátnu hranicu. Regionálny riaditeľ IFRC pre Európu Simon Missiri v tejto súvislosti povedal, že orgány jednotlivých krajín musia zachovať "dôstojnosť a rešpekt" voči všetkým ľuďom. "Vôľa kontrolovať hranice nedáva právo na násilie," zdôraznil.

Hovorkyňa Nicole Robicheauová na margo tohto problému dodala, že niektorí z migrantov tvrdia, že ich zbili príslušníci chorvátskej pohraničnej stráže. IFRC tieto tvrdenia nemôže overiť, dodáva AP.

Podľa údajov IFRC sa do Bosny v období od 1. januára 2018 ilegálne dostalo už vyše 8000 migrantov, čo predstavuje v porovnaní s vlaňajším rokom osemnásobný nárast. Len za uplynulé štyri týždne ich prišlo asi 3000. Mnohí z utečencov pochádzajú z Afganistanu, Pakistanu, Iránu či Sýrie.