Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Cenu za mier za väznenú Mohammadiovú prevezmú v Osle jej deti

Na archívnej snímke významná iránska aktivista za ľudské práva Narges Mohammadíová. Foto: TASR/AP

Narges Mohammadiová dostala Nobelovu cenu za mier začiatkom októbra za boj proti utláčaniu žien v Iráne a podporu ľudských práv a slobôd.

Oslo 27. novembra (TASR) - Nobelovu cenu za mier pre väznenú Narges Mohammadiovú prevezmú v decembri v Osle jej deti. TASR o tom informuje na základe pondelkového oznámenia Nobelovej nadácie.

Slávnostné odovzdávanie sa uskutoční 10. decembra. Cenu prevezmú Mohammadiovej sedemnásťročný syn Ali Rahman a rovnako stará dcéra Kiana Rahmanová. V mene svojej mamy prednesú príhovor a preberú za ňu diplom a zlatú medailu.

Narges Mohammadiová dostala Nobelovu cenu za mier začiatkom októbra za boj proti utláčaniu žien v Iráne a podporu ľudských práv a slobôd. V Iráne bola za svoju činnosť 13-krát zatknutá a päťkrát odsúdená celkovo na 31 rokov väzenia a 154 rán bičom.

Odovzdávanie Nobelovej ceny za mier sa koná každoročne v Osle v deň výročia smrti švédskeho vynálezcu a filantropa Alfreda Nobela, ktorý zomrel 10. decembra 1896. Laureáti v ostatných kategóriách si ocenenie prevezmú v ten istý deň v Štokholme.