Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalý prezident Mugabe poskytol prvý rozhovor po odstúpení

Na archívnej snímke Robert Mugabe. Foto: TASR/AP

Robert Mugabe (94) pre juhoafrickú televíziu SABC uviedol, že ho prezidentského úradu násilím zbavila armáda, ktorá prevzala moc v krajine a po 37 rokoch pri moci donútila abdikovať.

Harare 16. marca (TASR) - Bývalý zimbabwiansky prezident Robert Mugabe poskytol vo štvrtok prvý rozhovor po tom, čo bol v novembri minulého roka donútený odstúpiť. Informovala o tom agentúra AP.

Mugabe (94) pre juhoafrickú televíziu SABC uviedol, že ho prezidentského úradu násilím zbavila armáda, ktorá prevzala moc v krajine a po 37 rokoch pri moci donútila abdikovať.

"Bol to štátny prevrat. A túto hanebnosť musíme napraviť,"
povedal Mugabe vo svojom sídle na predmestí zimbabwianskej metropoly Harare.

Analytici sa domnievajú, že Mugabeho návrat k moci je nepravdepodobný aj napriek tomu, že bývalý brigádny generál Ambrose Mutinhiri nedávno povedal, že založil novú politickú stranu zloženú z Mugabeho sympatizantov.

Zimbabwianska armáda v polovici novembra 2017 prevzala moc v krajine po tom, čo Mugabe odvolal súčasného prezidenta Emmersona Mnangagwu - považovaného už predtým za jeho možného nástupcu - z funkcie viceprezidenta. Armáda i vplyvné združenie vojnových veteránov, ktoré takisto podporovalo Mnangagwu, sa totiž obávali, že Mugabe by mohol moc odovzdať práve svojej neobľúbenej manželke Grace.

Mugabe bol mnohými pokladaný za diktátora a hlavnú príčinu hospodárskeho úpadku krajiny, v ktorej 37 rokov takmer neobmedzene vládol.