Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Bulharský prezident vyhlásil predčasné parlamentné voľby na 9. júna

Na snímke nový bulharský premiér Dimitar Glavčev (uprostred) a členovia dočasnej vlády skladajú prísahu počas ceremoniálu 9. apríla 2024 v Sofii. Foto: TASR/AP

Bulharsko je jednou z najchudobnejších a najviac korupciou postihnutých krajín Európskej únie.

Sofia 9. apríla (TASR) - Bulharský prezident Rumen Radev v utorok vymenoval úradnícku vládu premiéra Dimitara Glavčeva a stanovil 9. júna ako termín predčasných parlamentných volieb. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Voľby do bulharského parlamentu sa tak uskutočnia súčasne s voľbami do Európskeho parlamentu, spresnil úrad prezidenta vo vyhlásení. Pôjde tak o šieste parlamentné voľby za tri roky.

"Musíme byť zárukou stability, nemôžeme dovoliť, aby sa naša krajina dostala do ústavnej krízy a aby sa stala rukojemníkom straníckych ambícií a túžob," uviedol Radev.

Glavčev predtým pôsobil ako predseda bulharskej Komory audítorov, v minulosti bol aj predsedom parlamentu.

Bulharsko je jednou z najchudobnejších a najviac korupciou postihnutých krajín Európskej únie. V krajine panuje nestabilná politická situácia už od protikorupčných protestov z roku 2020.

Odchádzajúca vláda premiéra Nikolaja Denkova z proeurópskeho zoskupenia PP–DB podala demisiu začiatkom marca v rámci dohody s alianciou GERB-SDS. Tieto dva najsilnejšie politické tábory v Bulharsku sa po vlaňajších parlamentných voľbách dohodli, že sa medzi nimi bude každých deväť mesiacov striedať funkcia predsedu vlády.

Vicepremiérka Marija Gabrielová z aliancie GERB-SDS však koncom marca oznámila zastavenie rokovaní o novom kabinete. Denkov potom taktiež odmietol poverenie Radeva na sformovanie vlády.

V minuloročných voľbách vyhrala aliancia GERB-SDS, ktorá získala 69 kresiel v 240 miestnom parlamente. Blok vedený stranou PP získal 64 kresiel. Podľa bulharskej ústavy nie je potrebné pred predčasnými voľbami rozpustiť parlament.