Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Katalánski separatisti v Bruseli skandovali: Puidgemont náš prezident

Zosadený predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont počas prejavu k pro-katalánskym stúpencom počas demonštrácie neďaleko štvrte EÚ v Bruseli 7. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Okolo 45.000 Kataláncov a prívržencov ich boja o nezávislosť od Španielska sa vo štvrtok zišlo v Bruseli, neďaleko inštitúcií Európskej únie.

Brusel 7. decembra (TASR) - Okolo 45.000 Kataláncov a prívržencov ich boja o nezávislosť od Španielska sa vo štvrtok zišlo v Bruseli, neďaleko inštitúcií Európskej únie. Dožadovali sa pritom rešpektovania slobody a základných práv v Katalánsku, ako v jednom z regiónov EÚ.

V "európskej štvrti" Bruselu, kde sa nachádza sídlo Európskej komisie a Európskej rady, sa zhromaždilo až 45.000 demonštrantov, čo značne prekonalo očakávania organizátorov. Katalánske separatistické občianske hnutia - Katalánske národné zhromaždenie (ANC) a Omnium Cultural - očakávali od 10.000 do 20.000 účastníkov.

Podľa belgickej federálnej polície prebehol celý protestný pochod pokojne.

Podľa televízie RTBF sa demonštranti zhromažďovali v Bruseli niekoľko dní. Mnohí prespávali vo flámskych rodinách a tí, čo si nemohli dovoliť letenku a hotel, absolvovali vyše 15-hodinovú cestu z Katalánska autom alebo obytným karavanom. Potvrdením toho boli stovky karavanov, ktoré "obsadili" priestranné parkovisko a zónu v okolí výstaviska pri známom Atómiu.

Do čela mohutného sprievodu, ktorý sa pohyboval ulicami európskej štvrte, sa v závere pochodu postavil zosadený katalánsky premiér Carles Puidgemont. Kráčal po boku svojho predchodcu vo funkcii Artura Masa a Marty Rovirovej, šéfke katalánskej republikánskej ľavice. Po príchode na Námestie Jeana Reya, ktoré bolo vybavené obrovskou obrazovkou, dav demonštrantov pozdravil expremiéra skandovaním "Puidgemont je náš prezident". Katalánsko sa chce stať - v prípade odtrhnutia od Španielska - republikou.

Pred prvými prejavmi katalánskych politikov zaznela hymna Európskej únie. Katalánci opakovane dávajú najavo, že ich región patrí medzi najväčších prívržencov európskeho integračného projektu.

Puidgemont počas prejavu odkázal predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi, že "tí, ktorí protestujú pod oknami vašej kancelárie nie sú zločinci, sú to demokrati". "Chceme Európu slobodných občanov, ktorá bude počúvať svojich občanov a nie iba štáty," uviedol expremiér, ktorý opäť obvinil EÚ, že v katalánskej kríze podporuje madridskú vládu pod vedením Mariana Rajoya.

Zároveň vyzval všetkých Kataláncov, aby počas predčasných regionálnych volieb z 21. decembra hlasovali za "slobodu a dôstojnosť". Priamo ich však nenabádal k tomu, aby volili platformu Spoločne pre Katalánsko (Junts per Catalunya), za ktorú bude on sám kandidovať.

Demonštranti, medzi ktorými nechýbali ani deti v útlom veku a mnoho dôchodcov, mávali vlajkami Katalánska a transparentmi vyzývajúcimi Európu, aby sa prebudila a podporila demokraciu v Katalánsku.

V dave demonštrantov boli viditeľné aj flámske vlajky. K protestujúcim Kataláncom sa totiž pridali i viacerí flámski politici a poslanci na čele s predsedom flámskeho regionálneho parlamentu Janom Peumansom. Skupina flámskych zákonodarcov a poslancov Európskeho parlamentu zo strany Nová flámska aliancia (N-VA) dokonca verejne vyhlásila "Dnes sme všetci Katalánci".