Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britský pár bol vystavený veľkej dávke novička

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Otrávená žena, ktorú polícia identifikovala ako 44-ročnú Dawn Sturgessovú, medzičasom v nemocnici v meste Salisbury otrave podľahla.

Londýn 9. júla (TASR) - Muž a žena, ktorí sa minulý týždeň v anglickom meste Amesbury otrávili látkou typu novičok, sa museli dostať do kontaktu s nádobou, ktorá obsahovala veľmi silnú dávku tejto nervovoparalytickej látky. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii šéf protiteroristického oddelenia londýnskej Metropolitnej polície Neil Basu.

Otrávená žena, ktorú polícia identifikovala ako 44-ročnú Dawn Sturgessovú, medzičasom v nemocnici v meste Salisbury otrave podľahla. Jej partner Charlie Rowley (45) je naďalej v kritickom stave.

"Ich reakcia bola taká silná, že mala za následok Dawninu smrť a to, že Charlie je v kritickom stave. Znamená to, že museli dostať vysokú dávku, a my pracujeme s hypotézou, že sa museli dostať do kontaktu s nádobou, ktorá látkou obsahovala," povedal Basu, pričom dodal, že pátranie po tejto nádobe je teraz hlavnou úlohou polície.

Polícia zatiaľ nevie, či najnovší prípad otravy novičkom súvisí s prípadom ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije, ktorých našli otrávených touto látkou 4. marca v meste Salisbury. To je od Amesbury vzdialené len niekoľko kilometrov.

Kremeľ: Obviňovať Rusko z úmrtia ženy otrávenej novičkom je absurdné



Rusko odmietlo myšlienku, že by mohlo stáť za otrávením ženy, ktorá podľa britských úradov zomrela po tom, čo sa dostala do kontaktu s rovnakou nervovoparalytickou látkou ako v marci bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra. Kremeľ označil takéto tvrdenie za "absurdné".

"Domnievame sa, že v každom prípade by bolo dosť absurdné" obviňovať Rusko z otrávenia Sturgessovej, vyhlásil v pondelok Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. Dodal, že Moskva je "hlboko znepokojená pretrvávajúcou prítomnosťou tejto jedovatej látky na britskom území". Podľa neho to "nepredstavuje nebezpečenstvo len pre Britov, ale aj pre iných Európanov", informovala rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Stanovisko Kremľa je v súlade s jeho opakovaným popieraním ruskej účasti na kauze Skripaľovcov, ktorí sa dostali do kontaktu s novičkom začiatkom marca. Obaja boli v kritickom stave, po niekoľkých týždňoch strávených v nemocnici sa však zotavili. Prípad vyvolal diplomatické napätie medzi Moskvou a Západom.

Británia obvinila ruskú vládu zo spojitosti s útokom touto bojovou látkou vyvinutou v bývalom Sovietskom zväze. Moskva tieto obvinenia odmieta. Británia následne vyhostila 23 ruských diplomatov, ktorí boli podľa Londýna špiónmi a v dôsledku tohto incidentu prerušila s Ruskom kontakty na najvyššej úrovni.

Moskva recipročne nariadila vyhostenie rovnakého počtu britských diplomatov zo svojho územia a zatvorenie prevádzok kultúrno-vzdelávacej organizácie British Council v Ruskej federácii.

Britské úrady tvrdia, že Sturgessovú a jej priateľa Charlieho Rowleyho našli v bezvedomí 30. júna v meste Amesbury, ktoré leží menej než 20 kilometrov od mesta Salisbury, kde boli otrávení Skripaľovci. Sturgessovej úmrtie vyšetruje britská polícia ako vraždu.