Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Britské stávkové kancelárie: Na 95 percent bude premiérom Sunak

Na snímke vľavo Liz Trussová a vpravo za ňou jej protikandidát a bývalý minister financií Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Uzávierka nominácií je v pondelok o 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ), kandidáti potrebujú podporu najmenej 100 poslancov.

Londýn 24. októbra (TASR) - Bývalý britský minister financií Rishi Sunak má 95-percentnú šancu stať sa novým britským premiérom. Odhadujú to britské stávkové kancelárie, informuje TASR podľa správ stanice Sky News.

Sunak má už v týchto chvíľach podporu približne 160 poslancov Konzervatívnej strany, aby sa stal jej novým lídrom. Ambíciu kandidovať na funkciu hlavnej postavy toryovcov oznámila ako prvá minulý týždeň líderka Dolnej snemovne Penny Mordauntová. Zatiaľ ju však verejne podporilo menej než 30 poslancov.

Uzávierka nominácií je v pondelok o 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ), kandidáti potrebujú podporu najmenej 100 poslancov. Ak sa Mordauntovej dovtedy nepodarí získať na svoju stranu 100 poslancov, Sunak sa stane lídrom strany a následne aj premiérom. Po tom, čo v nedeľu poprel špekulácie o možnom návrate expremiér Boris Johnson, sa reálne môžu o pozíciu lídra uchádzať iba Sunak a Mordauntová.

"V noci sme boli na telefónoch, nominácie prichádzajú. Duel bude," povedal pre Sky News člen Mordauntovej tímu.

Ak Mordauntová získa pod svoju nomináciu dostatok poslancov, prebehne medzi poslancami Konzervatívnej strany nezáväzné hlasovanie s cieľom zistiť, kto z kandidátov má väčšiu podporu. Následne bude môcť o lídrovi strany hlasovať do piatku v zabezpečenom internetovom hlasovaní členská základňa.

Za Sunaka sa najnovšie postavili aj niektoré výrazné osobnosti strany, ako bývalá ministerka vnútra Priti Patelová či Michael Gove, ktorý v kariére zastával viacero vládnych funkcií.

Mordauntovej tím v pondelok zverejnil výsledky prieskumu, podľa ktorého je líderka Dolnej snemovne vnímaná ako "kandidátka jednoty". Celkovo 30 percent voličov v okrskoch, kde konzervatívci zvíťazili v parlamentných voľbách pred troma rokmi, si myslí, že Mordauntová by spôsobovala v spoločnosti rozdelenie. O Sunakovi si to však myslí 46 percent respondentov. Pri bývalom premiérovi Borisovi Johnsonovi je to až 65 percent.