Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Britská premiérka určila hlavného vyšetrovateľa požiaru Grenfell Tower

Dym stúpa z horiacej 27-poschodovej výškovej obytnej budovy Grenfell Tower vo štvrti Kensington v západnej časti britskej metropoly Londýn 14. júna 2017. Foto: TASR/AP

Premiérka zároveň zdôraznila, že predbežnú správu z vyšetrovania chce mať na stole tak skoro, ako to len bude možné, aby mohla podniknúť zodpovedajúce opatrenia.

Londýn 29. júna (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová určila sudcu, ktorý bude viesť verejné vyšetrovanie nedávneho ničivého požiaru výškovej obytnej budovy v západnom Londýne, informovala dnes agentúra AP.

Mayová za hlavného vyšetrovateľa tragédie v Grenfell Tower, pri ktorej 14. júna zahynulo najmenej 80 ľudí, vymenovala bývalého sudcu odvolacieho súdu Martina Moora-Bicka.

Premiérka zároveň zdôraznila, že predbežnú správu z vyšetrovania chce mať na stole "tak skoro, ako to len bude možné", aby mohla podniknúť zodpovedajúce opatrenia.

Odborníkov na požiarnu bezpečnosť šokovala rýchlosť, akou sa požiar rozšíril cez 24 poschodí. Pozornosť vyšetrovania a testovania horľavosti sa zameriava hlavne na obloženie budovy, ktoré bolo na objekt pridané pri nedávnej renovácii. Podobný materiál sa totiž nachádza na tisíckach ďalších domoch a budovách v Británii.

"Som presvedčená, že všetky obete tejto hroznej tragédie a rodiny, ktoré tak veľmi trpeli, sa dočkajú spravodlivosti," povedala Mayová.