Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Britská kráľovná podpíše novú chartu Commonwealthu

Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Charta je prvým spoločným dokumentom Commonwealthu, ktorý sa pokúša vytýčiť "základné hodnoty organizácie a ašpirácie jej členov", napísal Telegraph.

Londýn 11. marca (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. podpíše dnes pri príležitosti Dňa britského Spoločenstva národov novú chartu Commonwealthu, ktorá sa vyslovuje proti diskriminácii žien, etnických menšín a nepriamo aj homosexuálov.

Denník Telegraph napísal, že kráľovná na slávnosti v paláci Marlborough House v Londýne vystúpi tiež s príhovorom na podporu novej dohody, ktorou signatárske krajiny vyjadrujú nesúhlas so "všetkými formami diskriminácie, či už vyplýva z rodovej príslušnosti, rasy, farby, vierovyznania, politického presvedčenia alebo z iných príčin".

Slovné spojenie "iných príčin" hovorí podľa denníka o sexualite, hoci charta konkrétne nespomína homosexuálov, aby neantagonizovala krajiny Commonwealthu, ktoré ju trestajú.

Charta je prvým spoločným dokumentom Commonwealthu, ktorý sa pokúša vytýčiť "základné hodnoty organizácie a ašpirácie jej členov", napísal Telegraph. Dokument sa týka demokracie, ľudských práv, svetového mieru, bezpečnosti a slobode vyjadrovania. Obsahuje tiež záväzok k "rodovej rovnoprávnosti" a "posilnení práv žien".

Predsedovia vlád krajín Commonwealthu sa na charte dohodli v decembri.

Telegraph dodáva, že legislatíva 41 z 54 krajín Commonwealthu ešte stále trestá homosexualitu. Napríklad Nigéria a Pakistan ju trestajú až smrťou, Trinidad a Tobago 25 rokmi väzenia a Sierra Leone, Tanzánia, Uganda, Bangladéš či Guyana doživotným väzením.