Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britská humanitárna pracovníčka začala v iránskom väzení hladovku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ženu, ktorá má aj iránsky pas, uväznili v roku 2016, keď pricestovala navštíviť rodinu.

Londýn 16. júna (TASR) - Britská humanitárna pracovníčka iránskeho pôvodu Nazarin Zaghariová-Ratcliffeová začala v iránskom väzení protestnú hladovku za svoje bezpodmienečné prepustenie, informovala agentúra DPA.

Ženu, ktorá má aj iránsky pas, uväznili v roku 2016, keď pricestovala navštíviť rodinu. Neskôr ju odsúdili na päť rokov za údajné sprisahanie s cieľom zvrhnúť iránsky režim tým, že počas návštevy krajiny viedla vzdelávací kurz pre novinárov.

Začatie hladovky oznámil jej manžel, Richard Ratcliffe, ktorý v snahe upozorniť na jej neutešenú situáciu začal svoj vlastný pôst na iránskom veľvyslanectve v Londýne.

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt tiež zopakoval svoju výzvu Iránu, aby prepustil Zaghariovú-Ratcliffeovú. "Môj odkaz pre Irán je: urobte správnu vec, ukážte svetu svoju ľudskosť a nechajte túto nevinnú ženu ísť domov," napísal Hunt na Twitteri po tom, ako sa v sobotu stretol s jej manželom.

Irán so Zaghariovou-Ratcliffeovou zaobchádza ako s výlučne iránskou občiankou, nakoľko táto islamská krajina neuznáva dvojité občianstvo.