Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britka si po páde z výletnej lode do mora spievala, aby nezaspala

Na archívnej snímke z 19. mája 2016 výletná loď Norwegian Star v nórskom Aalesunde. Britka Kay Longstaffová, ktorá spadla z výletnej lode a v noci zo soboty 18. augusta 2018 na nedeľu strávila desať hodín v Jadranskom mori, si spievala, aby sa udržala pri živote. Longstaffová povedala, že v sobotu krátko pred polnocou spadla z kormy, teda zadnej časti, výletnej lode Norwegian Star, ktorá sa plavila k talianskym Benátkam. Výletná loď spustila pátraciu misiu v oblasti jej pádu do mora, ale pátrači ju nemohli nájsť. Približne o desať hodín ju zachránila chorvátska pobrežná stráž a prepravila ju do nemocnice v meste Pula na severochorvátskom polostrove Istria. Foto: TASR/AP

Kapitán Lovro Oreškovič pre portál denníka Glas Istre uviedol, že Longstaffová im vysvetlila, že cvičí jogu a v mori si spievala, aby nezaspala.

Pula 20. augusta (TASR) - Britka Kay Longstaffová, ktorá spadla z výletnej lode a v noci zo soboty na nedeľu strávila desať hodín v Jadranskom mori, si spievala, aby sa udržala pri živote. V pondelok o tom informovali jej chorvátski záchranári.

Kapitán chorvátskej záchrannej lode, ktorá v nedeľu našla Longstaffovú (46), plávajúcu približne 45 námorných míľ (83 kilometrov) od chorvátskeho pobrežia, vyhlásil: "Našťastie pre ňu sme ju okamžite zbadali, pretože zdvihla ruky a mávala nám, keď nás spozorovala."

Kapitán Lovro Oreškovič pre portál denníka Glas Istre uviedol, že Longstaffová im vysvetlila, že cvičí jogu a v mori si spievala, aby nezaspala.

"Je zo skutočný zázrak, že žije," uviedol Oreškovič. "Na výletnej lodi si mysleli, že už nežije. Je jasné, že má veľmi dobrú kondíciu," dodal.

Longstaffová povedala, že v sobotu krátko pred polnocou spadla z kormy, teda zadnej časti, výletnej lode Norwegian Star, ktorá sa plavila k talianskym Benátkam. Výletná loď spustila pátraciu misiu v oblasti jej pádu do mora, ale pátrači ju nemohli nájsť.

Približne o desať hodín ju zachránila chorvátska pobrežná stráž a prepravila ju do nemocnice v meste Pula na severochorvátskom polostrove Istria. Údajne ju už z nemocnice v pondelok prepustili, informovala v pondelok tlačová agentúra AP.

Dolores Brenková Škerjancová z Chorvátskeho úradu pre správu prístavov povedala pre verejnoprávnu stanicu HRT, že Jadranské more je v lete teplé a to prispelo k prežitiu Britky.

"Strávila vo vode veľa času, ale more je teraz teplé a šance na prežitie sú lepšie," dodala.