Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tony Blair žiada od premiérky Mayovej ďalšie referendum

Na archívnej snímke bývalý britský premiér Tony Blair. Foto: TASR/AP

Radím jej, že nemá zmysel doslova pokračovať v hádzaní hrachu na stenu, povedal Blair v Londýne. Podľa neho je rozumné s tým skoncovať a myslieť kreatívne.

Londýn 14. decembra (TASR) - Bývalý britský premiér Tony Blair vyzval v piatok premiérku Theresu Mayovú, aby sa konalo druhé referendum o odchode Británie z Európskej únie. Informovala o tom agentúra DPA.

"Radím jej, že nemá zmysel doslova pokračovať v hádzaní hrachu na stenu," povedal Blair v Londýne. Podľa neho je rozumné s tým skoncovať a "myslieť kreatívne".

"Keď sa pozriete na celý ten chaos, ako môže byť nedemokratické britským občanom povedať: 'Dobre, vo svetle tohto všetkého, chcete pokračovať (vo vystúpení) alebo zostať?'" dodal Blair, ktorý bol premiérom v rokoch 1997-2007.

DPA pripomenula, že Mayovej dohoda o brexite s EÚ narazila na odpor poslancov britského parlamentu, čo vyústilo do odloženia utorkového hlasovania o dohode zo strachu z tvrdej porážky.

Vo štvrtok Mayová odcestovala na dvojdňový summit do Bruselu. Zo summitu odišla so sľubom ďalších rokovaní s európskymi partnermi, aby získala čo najviac upokojujúcich uistení, ktoré by jej pomohli presvedčiť poslancov parlamentu, aby v januári súhlasili s textom "rozvodovej" zmluvy medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.

Šéfke britskej vlády sa nepodarilo získať prísľub otvorenia dohody o brexite, ktorá obsahuje aj mechanizmus záchrannej siete alebo takzvanú írsku poistku. V tomto premiéri a prezidenti 27 členských krajín Únie preukázali absolútnu jednotu a dali najavo, že text dohody prijatý na mimoriadnom summite o brexite z 25. novembra sa meniť nebude.

Hlavným dôvodom, prečo poslanci britského parlamentu odmietajú dohodu o brexite schváliť, je tzv. írska poistka. V prípade, že Británia nepristúpi po brexite na návrh obchodnej dohody, plánuje 27 členských štátov EÚ aktivovať írsku poistku, ktorá sa týka pravidiel na hraniciach Írska a Severného Írska. Severné Írsko je súčasťou Británie a v prípade aktivácie poistky by zostalo súčasťou colnej únie, s čím má problém časť britských vládnych poslancov. Lídri EÚ ubezpečujú Britov, že má ísť len o dočasné opatrenie.