Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Británia nevyšle svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

Na archívnej snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Británia tiež podľa ministerstva odsudzuje zavrhnutiahodné činy ruskej vlády, ktoré sú hrubým porušením medzinárodného práva a Charty OSN.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 7. mája (TASR) - Británia nevyšle svojho predstaviteľa na slávnostnú inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina, a to v súvislosti s vojnou na Ukrajine, oznámilo v pondelok ministerstvo zahraničných vecí v Londýne. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

"Ruský útok na Ukrajinu je nevyprovokovaným, vopred premysleným a barbarským útokom na suverénny demokratický štát," uviedol rezort britskej diplomacie prostredníctvom svojho hovorcu.

Británia tiež podľa ministerstva "odsudzuje zavrhnutiahodné činy ruskej vlády, ktoré sú hrubým porušením medzinárodného práva a Charty OSN".

Neúčasť na Putinovej inaugurácii, ktorá sa uskutoční v utorok 7. mája, oznámila v pondelok aj Európska únia (EÚ) a prostredníctvom svojho ministerstva zahraničných vecí aj Kanada.

Nemecko krátko predtým informovalo, že nebude mať zastúpenie na utorňajšom prezidentskom sľube Putina na jeho v poradí už piate šesťročné funkčné obdobie v úrade. Neúčasť ešte v nedeľu avizovala aj Česká republika. Naopak slovenský rezort diplomacie v pondelok oznámil, že SR bude na inaugurácii zastupovať chargé d'affaires.

Francúzsko bude na utorňajšej inaugurácii Putina zastúpené prostredníctvom svojho veľvyslanca, oznámil v pondelok nemenovaný zdroj z prostredia tamojšej diplomacie.