Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Johnson poprel tvrdenia, že chce v kresle premiéra nahradiť Mayovú

Śéf britskej diplomacie Boris Johnson na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, 17. februára 2017. Foto: TASR

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson ich na Twitteri označil za nezmysel.

Londýn 11. júna (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson poprel dnes tvrdenia, podľa ktorých sa usiluje o zosadenie premiérky Theresy Mayovej po tom, čo Konzervatívna strana prišla vo štvrtkových predčasných voľbách o parlamentnú väčšinu. Informovala o tom agentúra AP.

Johnson na Twitteri uviedol, že článok pod titulkom "Boris je pripravený zaútočiť na post premiéra, hoci Mayová sa nevzdáva", uverejnený nedeľníkom Mail on Sunday, je "nezmysel".

"Podporujem Theresu Mayovú. Pokračujme v práci," napísal Johnson.

Konzervatívna strana prišla o väčšinu v predčasných voľbách, ktoré vyhlásila Mayová, aby posilnila svoj mandát pred rokovaniami o vystúpení Británie z EÚ. Tie by sa mali začať 19. júna.

Konzervatívci získali len 318 mandátov, čo je o 12 menej ako vo voľbách v roku 2015 a o osem menej, ako by potrebovali na dosiahnutie parlamentnej väčšiny. Druhá Labouristická strana prekonala očakávania a získala 262 mandátov.

Všetko o predčasných voľbách v Británii: Pozrite si výsledky, reakcie, analýzy


Bývalý minister financií George Osborne, ktorého Mayová vlani odvolala, sa o nej vyjadril, že je "chodiaca mŕtvola". Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn dnes zasa pre BBC uviedol, že je pripravený zmerať si s konzervatívcami sily v nových voľbách.