Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Expremiér John Major varoval pred vystúpením Británie z EÚ

Bývalý britský premiér John Major Foto: TASR/AP

Británia by podľa Johna Majora stratila zahraničné investície, pracovné miesta a prestíž.

Londýn 29. novembra (TASR) - Bývalý britský premiér John Major dnes varoval, že Spojené kráľovstvo by zaplatilo vysokú cenu za prípadný odchod z Európskej únie. Británia ako šiesta najväčšia ekonomika sveta by sa podľa neho po takomto kroku dostala do izolácie.

Súčasný šéf britského kabinetu David Cameron prisľúbil, že sa pokúsi znovu prerokovať podmienky britského členstva v EÚ. Malo by sa tak stať ešte pred referendom plánovaným na rok 2015, a to v prípade, ak bude Cameron stále premiérom.

John Major dnes podporil snahy o prerokovanie podmienok, ale varoval, že Londýn musí byť realistický v tom, čo môže v tomto smere dosiahnuť, doplnila agentúra Reuters.

"Vo svete siedmych miliárd ľudí by náš ostrov by sa ďalej vzdialil od svojich najbližších a najväčších obchodných partnerov v období, keď sa oni zbližujú," povedal Major na stretnutí s poprednými manažérmi.

Británia by podľa Majora stratila zahraničné investície, pracovné miesta a prestíž. Mimo EÚ by zrejme musela platiť za prístup na jednotný trh a prijať európske regulácie bez možnosti ich ovplyvnenia.