Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsko čakajú nové voľby, strany nemôžu vytvoriť väčšinovú vládu

Pedro Sánchez, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sánchez vystúpil krátko po tom, ako kráľ Filip VI. oznámil, že nepoverí ďalšieho kandidáta, aby sa uchádzal o dôveru poslancov ako nový premiér.

Madrid 17. septembra (TASR) - Úradujúci španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok večer oznámil, že v krajine sa budú v novembri konať predčasné voľby, pretože žiadny z lídrov politických strán nemôže vytvoriť novú vládu s väčšinou v parlamente. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Sánchez vystúpil krátko po tom, ako kráľ Filip VI. oznámil, že nepoverí ďalšieho kandidáta, aby sa uchádzal o dôveru poslancov ako nový premiér. Kráľ vo vyhlásení uviedol, že žiaden z politických lídrov, s ktorými sa stretol za posledné dva dni, nemá dostatočnú podporu na to, aby si zaistil parlamentnú väčšinu.

Sánchezovi socialisti zvíťazili v aprílových voľbách, no získali len 123 z 350 kresiel v dolnej komore parlamentu. Na potvrdenie v úrade predsedu vlády na ďalšie funkčné obdobie preto Sánchez musel hľadať podporu ďalších strán v hlboko rozdelenom zákonodarnom zbore, jeho rozhovory s ich lídrami však neboli úspešné.

Posledný termín na vytvorenie vlády bol 23. september. Keďže Sánchez dôveru parlamentu v tejto lehote zrejme nezíska, nové voľby - štvrté v Španielsku za štyri roky - sa uskutočnia 10. novembra.