Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Najbližší summit NATO bude v lete 2018 v Bruseli

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite v Bruseli, 25. mája 2017. Foto: TASR/AP

Šéf aliancie pripomenul, že NATO v reakcii na vyvíjajúce sa hrozby prikročilo k najväčšiemu posilneniu kolektívnej obrany za posledných 20 rokov.

Brusel 20. októbra (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v piatok popoludní oznámil, že ďalší summit NATO sa uskutoční 11. a 12. júla 2018 v Bruseli.

"Budeme naďalej posilňovať vzťah medzi Európou a Severnou Amerikou, na ktorom je naša aliancia založená, rovnako ako budeme naďalej prispôsobovať alianciu potrebám 21. storočia," uviedol Stoltenberg vo vyhlásení pre médiá.

Šéf aliancie pripomenul, že NATO v reakcii na vyvíjajúce sa hrozby prikročilo k najväčšiemu posilneniu kolektívnej obrany za posledných 20 rokov. Zdôraznil, že nadnárodné bojové skupiny na východnom krídle aliancie sú už plne funkčné a NATO posilňuje aj svoju prítomnosť v čiernomorskom regióne. Aliancia sa tiež snaží účinnejšie čeliť kybernetickým útokom a hybridným hrozbám.

"Budeme stavať na našej cennej spolupráci s partnerskými krajinami a organizáciami v boji proti terorizmu a udržiavať stabilitu regiónu v našom susedstve," opísal Stoltenberg agendu, o ktorej budú rokovať premiéri a prezidenti členských krajín aliancie.

Dodal, že do širšieho úsilia NATO patrí pokračujúca operácia so zameraním na poskytovanie výcviku a poradenstva afganským bezpečnostným silám, aby sa Afganistan už nikdy nestal bezpečným útočiskom pre medzinárodných teroristov. Aliancia naďalej podporuje globálnu koalíciu proti Islamskému štátu a posilňuje spoluprácu v blízkovýchodnom regióne s partnermi, ako je Irak.

"Naďalej prehlbujeme vzťahy medzi NATO a Európskou úniou, čo je v prospech všetkých našich národov," odkázal Stoltenberg.

Budúcoročný summit NATO sa bude konať v novej budove tejto inštitúcie, pričom Stoltenberg ocenil prístup a veľkorysosť Belgicka pri organizovaní posledného summitu NATO, ktorý sa konal 25. mája tohto roku.