Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pri výbuchu v chemičke zomrelo šesť ľudí: Zranené sú dve osoby

Na snímke polícia zabezpečuje po výbuchu vchod do chemickej továrne spoločnosti Česká rafinérska, ktorá je členom skupiny Unipetrol v Kralupoch nad Vltavou 22. marca 2018. Foto: TASR/AP

Explózia sa v areáli spoločnosti Česká rafinérska, ktorá je členom skupiny Unipetrol, ozvala okolo 10.00 h.

Praha 22. marca (TASR) - Šesť ľudí zahynulo a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia pri nehode, ku ktorej došlo v areáli chemických závodov v českom meste Kralupy nad Vltavou, kde vybuchla jedna z nádrží na palivá či aditíva. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Podľa spoločnosti Česká rafinérska, ktorej areál patrí, ďalšie nebezpečie nehrozí. Príčiny výbuchu vyšetruje polícia.

"Bolo mi oznámené, že väčšina ľudí, ktorí zomreli, boli cudzí štátni príslušníci," uviedol podľa webovej stránky iRozhlas.cz starosta Kralúp nad Vltavou Petr Holeček.




Explózia sa v areáli spoločnosti Česká rafinérska, ktorá je členom skupiny Unipetrol, ozvala okolo 10.00 h. Pre denník Právo to potvrdil hovorca Unipetrolu Pavel Kaidl.

"Je to v areáli našej rafinérie. Došlo k explózii jednej nádrže, bolo to bez požiaru. Ide o nádrž na palivá alebo aditíva, to v tejto chvíli neviem určiť. Môžem ale ubezpečiť, že všetko je teraz pod kontrolou a areál i okolie sú v bezpečí," povedal Právu Kaidl.

"Pri výbuchu bohužiaľ došlo k úmrtiu pracovníkov dodávateľských firiem, chceme preto vyjadriť hlbokú sústrasť pozostalým," uviedol generálny riaditeľ skupiny Unipetrol Krzysztof Zdziarski.

Na miesto nešťastia bolo vyslaných päť pozemných posádok stredočeskej záchrannej služby a vrtuľníky libereckej a pražskej záchrannej služby.



"Žiadny požiar nevznikol, išlo o výbuch. Máme potvrdené z operačného strediska, že po príchode prvých jednotiek našli na mieste šesť mŕtvych a sú tam ďalší ťažko zranení," uviedla hovorkyňa stredočeských hasičov Vladimíra Kereková.

Na miesto nešťastia bolo vyslaných päť pozemných posádok stredočeskej záchrannej služby a vrtuľníky libereckej a pražskej záchrannej služby.

Podľa spresnených informácií si okrem smrti šiestich ľudí výbuch vyžiadal aj zranenia dvoch osôb. "Utrpeli stredne ťažké zranenia - jedna popáleniny II. stupňa na zhruba desiatich percentách povrchu tela a druhá osoba utrpela devastačné poranenia tváre. Po poskytnutí nevyhnutnej starostlivosti boli prevezené do vinohradskej a motolskej nemocnice," uviedla hovorkyňa záchranárov Petra Effenbergerová.

Nemocnice v Prahe vyhlásili tzv. traumaplán, aby boli pripravené na príjem väčšieho počtu zranených osôb.

Úprimnú sústrasť pozostalým po obetiach výbuchu už vyjadrili aj český prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš.

A. Kiska zaslal M. Zemanovi sústrastný telegram pre výbuch v chemičke


Prezident SR Andrej Kiska poslal českému prezidentovi Milošovi Zemanovi sústrastný telegram v súvislosti so štvrtkovým výbuchom v chemickej továrni v Kralupoch nad Vltavou. TASR o tom informovala Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

"S hlbokým zármutkom som prijal smutnú správu o dnešnej tragédii v chemickej továrni v Kralupoch nad Vltavou, ktorá si vyžiadala obete na životoch," uvádza sa v telegrame.

Prezident zároveň v mene slovenských občanov, ako aj vo svojom mene, vyjadril úprimnú sústrasť prezidentovi i pozostalým obetí a zraneným poprial skoré uzdravenie.

Predseda vlády SR vyjadril úprimnú sústrasť českému premiérovi


Predseda vlády SR Peter Pellegrini vo štvrtok poslal telegram predsedovi vlády Českej republiky Andrejovi Babišovi, v ktorom vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým v súvislosti s tragickou udalosťou v chemickej továrni v Kralupoch nad Vltavou. TASR o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

"Vážený pán predseda vlády, s hlbokou ľútosťou som prijal správu o dnešnej tragickej udalosti v chemickej továrni v Kralupoch nad Vltavou, ktorá si žiaľ vyžiadala ľudské obete a zranených," uvádza sa v telegrame.

Predseda vlády SR v ňom zároveň predsedovi vlády ČR v mene vlády SR vyjadril úprimnú sústrasť nad touto mimoriadne smutnou a nešťastnou tragédiou v priemyselnom objekte, rozsahom najväčšou za posledné desaťročia. Premiér Pellegrini vyjadril tiež úprimnú sústrasť pozostalým a zaželal skoré uzdravenie zraneným.



Výbuchy vo firmách na území Českej republiky za ostatných päť rokov
- 23. februára 2017 - V strojárňach v meste Polička došlo k niekoľkým výbuchom, ktorých zdrojom bola pravdepodobne trhavina. Zranenia utrpelo 19 ľudí vrátane niekoľkých hasičov. Traja z nich boli zranení ťažko.

- 3. decembra 2015 - Výbuch a následný požiar v priemyselnej zóne Vesecko v meste Turnov si vyžiadal dve obete. Prvý človek zomrel na mieste, ďalší ťažko zranený v nemocnici. Zranenia utrpelo niekoľko ľudí. Požiar vypukol v budove, kde sa vyrábali lekárničky pre autá, autokozmetika, prevádzkové kvapaliny a ďalšie autodoplnky.

- 22. septembra 2015 - Areálom cukrovaru a liehovaru v obci Dobrovice v okrese Mladá Boleslav otriasol silný výbuch, ktorý si vyžiadal tri obete. Záchranári ošetrili 14 ľudí, dvaja z nich boli ťažko zranení.

- 21. septembra 2015 - Výbuch strelného prachu v prevádzke spoločnosti Sellier & Bellot v meste Vlašim, ktorý vyrába muníciu, zabil jedného človeka. Vznikol v sklade materiálu na výrobu zápaliek, a to v okamihu, keď zamestnanec prenášal výbušninu v tégliku z miesta výroby do medziskladu.

- 13. augusta 2015 - V areáli chemického závodu Unipetrol v Litvínove sa ozvali dva výbuchy a vypukol požiar. Požiaru predchádzali explózie na etylénovej jednotke v chemických závodoch v Záluží.

- 31. januára 2014 - Osem ľudí sa priotrávilo dymom pri rozsiahlom požiari v meste Kladno. Horelo v dvojposchodovej budove niekdajších mraziarní, v ktorej bol uskladnený polystyrén.

- 15. januára 2014 - Jeden človek zahynul a dve ďalšie osoby utrpeli zranenia pri výbuchu, ku ktorému došlo na recepcii súkromnej firmy na výrobu bazénov v obci Osov v okrese Beroun.

- 14. decembra 2013 - Materiálne škody za asi 5,5 milióna Kč spôsobil požiar trafostanice, ktorý vypukol ráno vo výrobnej hale závodu automobilky Škoda vo Vrchlabí v Královohradeckom kraji. K zraneniam nedošlo. Príčinou bola zrejme technická porucha.