Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ideológiu prezidenta Si Ťin-pchinga zaradili do stanov strany

Foto: TASR/AP

Takmer 2300 delegátov zjazdu 19. zjazdu vládnucej Komunistickej strany Číny zvolilo v utorok aj nový ústredný výbor strany a novú disciplinárnu komisiu.

Peking 24. októbra (TASR) - Delegáti 19. zjazdu vládnucej Komunistickej strany Číny v utorok v jeho posledný deň jednomyseľne rozhodli o tom, že meno a ideológia prezidenta Si Ťin-pchinga o "socializme s charakteristickými čínskymi črtami pre novú éru" sa dostanú do jej stanov.

Po zakladateľovi komunistickej Číny a Veľkom kormidelníkovi Mao Ce-tungovi a reformátorovi Teng Siao-pchingovi je Si Ťin-pching len tretí vodca strany, ktorý sa menovite uvádza v stanovách komunistickej strany. Zatiaľ čo v prípade Teng Siao-pchinga sa spomínajú len jeho "teórie", u zvyšných dvoch vodcov sa v stanovách hovorí o ich "myšlienkach", čo sa v komunistickej ideológii kladie na vyšší stupeň, uviedla agentúra DPA.

Takmer 2300 delegátov zjazdu zvolilo Si Ťin-pchinga do nového ústredného výboru strany. Zvolili aj novú disciplinárnu komisiu, ktorá sa zaoberá bojom proti korupcii v radoch strany, informovala agentúra Sinchua.

"Čínsky ľud a krajina majú pred sebou skvelú a žiarivú budúcnosť," povedal čínsky prezident delegátom na záver zjazdu. "V tejto skvelej dobe cítime väčšiu sebadôveru a hrdosť. Taktiež si hlboko uvedomujeme svoju zodpovednosť," dodal.

Z upravených stanov tiež vyplýva, že komunistická strana má "absolútne" riadiace právomoci nad ozbrojenými silami krajiny. Vývoj ozbrojených síl by mal byť zlepšený posilnením ich politickej lojálnosti a zveľadením prostredníctvom reformy a technológie, píše sa v záverečnej rezolúcii zjazdu.

V stanovách komunistickej strany je tiež záväzok podporovať Si Ťin-pchingovu zahraničnú politiku a ambiciózny projekt Jeden pás, jedna cesta (One Belt, One Road). Jeho cieľom je najmä vytvorenie hlavného námorného uzla s novými prístavmi a pozemného uzla, ktorý počíta s výstavbou ciest a železníc. Infraštruktúrny projekt, pripomínajúci starovekú hodvábnu cestu, by mal prepojiť Čínu s juhovýchodnou Áziou, strednou Áziou, Afrikou a Európou.