Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgický premiér oznámil svoju rezignáciu

Na snímke belgický premiér Charles Michel. Foto: TASR/AP

Michelova stredopravicová vláda bola začiatkom decembra niekoľko dní na pokraji pádu, nakoniec sa však rozhodla pokračovať bez Novej flámskej aliancie.

Brusel 18. decembra (TASR) - Belgický premiér Charles Michel oznámil v utorok parlamentu svoju rezignáciu. Informovala o tom agentúra DPA.

Michelova stredopravicová vláda bola začiatkom decembra niekoľko dní na pokraji pádu, nakoniec sa však rozhodla pokračovať bez Novej flámskej aliancie (N-VA), ktorej predseda Bart De Wever vyhlásil, že nemôže súhlasiť s podpísaním migračného paktu v marockom Marrákeši.

Poslanci však Michela žiadali, aby dal hlasovať o dôvere menšinovej vláde, čo premiér odmietol. V nedeľu sa v belgickej metropole Brusel konal "Pochod proti Marrákešu", na ktorom sa podľa polície zúčastnilo približne 5500 ľudí. Polícia zasiahla slzotvorným plynom a vodným delom voči násilným protestujúcim a zadržala najmenej 90 osôb.

Účastníci vyzývali na uprednostnenie "vlastných ľudí", uzavretie hraníc i odstúpenie belgického premiéra. Názov podujatia súvisel s konferenciou v zmienenom marockom meste, na ktorej minulý týždeň v pondelok vyše 150 krajín sveta schválilo Globálny pakt OSN o migrácii.