Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Breivikov advokát sa odvolal na Európskom súde pre ľudské práva

Anders Behring Breivik. Foto: TASR/AP

povedal, že Breivik, ktorý si nedávno zmenil meno na Fjotolf Hansen, je stále izolovaný a bez kontaktu s ostatnými, pričom je ohrozené jeho duševné zdravie.

Oslo 29. júna (TASR) - Advokát nórskeho masového vraha Andersa Breivika dnes oznámil, že sa odvolal na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) voči rozhodnutiu, že ľudské práva jeho klienta neboli porušené.

Öystein Storrvik pre agentúru AP ďalej povedal, že Breivik, ktorý si nedávno zmenil meno na Fjotolf Hansen, "je stále izolovaný a bez kontaktu s ostatnými", pričom je ohrozené jeho duševné zdravie.

Nórsky najvyšší súd 8. júna rozhodol, že tamojšie úrady neporušili Breivikove ľudské práva jeho izoláciou vo väzení. Breivik tvrdí, že časté osobné prehliadky a nasadzovanie pút je taktiež protizákonné.

Breivik si odpykáva 21-ročný trest s možnosťou ďalšieho predĺženia za vraždu 77 ľudí. V júli 2011 oblečený v policajnej uniforme zaparkoval pred vládnou budovou v Osle dodávku s nastraženou bombou, ktorá usmrtila osem ľudí. Následne sa presunul na neďaleký ostrov Utöya, kde postrieľal 69 členov ľavicovej mládežníckej organizácie.

Nad svojím činom, ktorý v tejto škandinávskej krajine predstavuje najväčšie povojnové násilie, doteraz neprejavil ľútosť. Podľa vlastného vyjadrenia svoje obete zabil preto, že vítali multikulturalizmus. Neskôr pred súdom sám seba nazval moderným križiakom, ktorý bráni Nórsko a Európu pred moslimskými prisťahovalcami.