Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Brazília zažíva nezvyčajne teplú zimu

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa brazílskeho meteorologického ústavu zasiahla vlna horúčav vo štvrtok 19 z 26 brazílskych štátov, ako aj hlavné mesto Brazília.

Rio de Janeiro (TASR) - Rekordne vysoké teploty a sucho zasiahli väčšinu územia Brazílie, čo je nezvyčajné pre toto ročné obdobie, keďže leto na južnej pologuli sa skončilo pred štyrmi mesiacmi. TASR správu prevzala z piatkového servisu agentúry AP.

Podľa brazílskeho meteorologického ústavu zasiahla vlna horúčav vo štvrtok 19 z 26 brazílskych štátov, ako aj hlavné mesto Brazília. Ľudia trávili čas na mnohých známych plážach ako Copacabana v meste Rio de Janeiro.

V stredu zaznamenali najvyššiu tohtoročnú teplotu v metropolách štyroch štátov. V Cuiabá, hlavnom meste štátu Mato Grosso v strednej časti krajiny, teplota dosiahla 41,8 stupňa Celzia.

Vlna horúčav zasiahla aj obyvateľov Ria de Janeiro a Sao Paula, dvoch najľudnatejších miest Brazílie. V Riu sa vo štvrtok teploty vyšplhali na 38,7 stupňa Celzia, čo bol druhý najteplejší deň zaznamenaný v meste v tomto roku.

Úrady uviedli, že v severovýchodných štátoch Bahia a Piauí zaznamenali pokles vlhkosti vzduchu na menej ako 20 percent. Vláda odporučila ľuďom, aby sa počas najhorúcejšej časti dňa vyhýbali fyzickým aktivitám a zdržiavali sa vnútri.