Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Brazília sa rozlúčila so zosnulým architektom Niemeyerom so sambou

Vera Luciová, manželka Oscara Niemeyera, stojí pred jeho truhlou Foto: TASR/AP

Oscar Niemeyer sa špecializoval na medzinárodnú modernú architektúru.

Rio de Janeiro 8. decembra (TASR) - Svetoznámeho architekta Oscara Niemeyera odprevadili v piatok na jeho poslednej ceste v Riu de Janeiro masy ľudí. A rozlúčili sa s ním so sambou.

Telesné pozostatky architekta boli najskôr vystavené v hlavnom meste Brazília, v prezidentskom paláci, ktorý sám navrhol a potom prevezené do historickej budovy radnice v Riu de Janeiro. Tam sa s ním pred jeho pohrebom prišli rozlúčiť zástupy ľudí.

Na cintoríne Sao Joao Batistu sa niekoľko stoviek smútiacich Brazílčanov pretlačilo na obrad, ktorý mal byť pôvodne súkromný. Niektorí z nich sa modlili a spievali cirkevné piesne, iní mávali vlajkou komunistickej strany, ktorá reprezentovala Niemeyerove politické presvedčenie. Na pohrebe zahrala skupina tradičnej samby Bande de Ipanema, keďže zosnulý boj aj patrónom karnevalovej skupiny.

Architekt zomrel v stredu, 10 dní pred svojimi 105. narodeninami, na infekciu dýchacích ciest.

Mnohí z tých, ktorí sa s ním prišli poslednýkrát rozlúčiť, mu boli iba vďační za jeho tvorbu. Vytvoril typicky brazílsku architektúru, ktorá si získala medzinárodné uznanie.

Oscar Niemeyer
Foto: TASR/AP Photo
Jeho truhlu zdobili vence od Fidela a Raúla Castrovcov. Na Fidelovom venci bolo napísané "bezvýhradnému priateľovi Kuby, Oscarovi Niemeyerovi", Raúl ho poslal "drahému priateľovi Niemeyerovi".

Niemeyer sa špecializoval na medzinárodnú modernú architektúru. Pre väčšinu jeho tvorby boli typické abstraktné tvary a oblúky. Projektoval väčšinu brazílskeho futuristického hlavného mesta Brazília - vrátane Národného kongresu, rímskokatolíckej Brazílskej katedrály či prezidentských palácov Palácio do Planalto a Palácio da Alvorada. Navrhol aj legendárny sambadróm v Riu, kde sa každoročne koná slávny karnevalový sprievod. Architekt zanechal po celom svete stopu svojho štýlu, nezameniteľného a tvarmi pripomínajúceho vesmírny vek. Jeho budovy zo skla a bieleho betónu stoja takisto v New Yorku (OSN) a v Paríži, kde navrhol sídlo komunistickej strany.