Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Blinken: Americký diplomatický konvoj sa v Sudáne dostal pod paľbu

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken prichádza na zasadnutie ministrov zahraničných vecí skupiny G7 v japonskom meste Karuizawa v pondelok 17. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Tento čin bol neuvážený, nezodpovedný a samozrejme nebezpečný, povedal šéf americkej diplomacie po rokovaní skupiny krajín G7 v Japonsku.

Chartúm 18. apríla (TASR) - Americký diplomatický konvoj sa v Sudáne dostal pod paľbu. Pri incidente nikto neutrpel zranenia, uviedol v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Môžem potvrdiť, že včera (v pondelok) došlo k streľbe na americký diplomatický konvoj. Všetci naši ľudia sú v bezpečí a bez zranení. Tento čin bol neuvážený, nezodpovedný a samozrejme nebezpečný," povedal šéf americkej diplomacie po rokovaní skupiny krajín G7 v Japonsku.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok večer informoval o útoku na veľvyslanca Európskej únie v jeho dome v sudánskej metropole Chartúm. Veľvyslanec je po útoku "v poriadku".

Blinken sa v utorok telefonicky rozprával s veliteľom sudánskej armády a faktickým prezidentom Abdalom Fattáhom Burhánom a s jeho súperom, vodcom polovojenských síl Muhammadom Hamdánom Daklúom. Oboch vyzval na prímerie.

Najnovší ozbrojený konflikt vystupňoval zdĺhavé súperenie o moc medzi armádou vedenou Burhánom a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF), ktorým velí Daklú. V konflikte bolo zabitých už najmenej 185 ľudí a ďalších 1800 utrpelo zranenia.