Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Blinken: Ak Čína neprestane Rusku dodávať komponenty, USA zakročia

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I (vpravo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok 26. apríla 2024 v Pekingu v Číne. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom aj ministrom zahraničných vecí Wang Im.

Peking/Washington 26. apríla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok v Pekingu varoval, že Washington zakročí, ak Čína neprestane zásobovať Rusko komponentmi pre vojnu na Ukrajine. Charakter týchto opatrení nespresnil, informovala stanica BBC.

Šéf americkej diplomacie sa v piatok stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom aj ministrom zahraničných vecí Wang Im. Ide o jeho druhú návštevu Pekingu za uplynulých desať mesiacov, ktorá je súčasťou úsilia o zlepšenie vzájomných bilaterálnych vzťahov.

Blinken v rozhovore pre stanicu BBC uviedol, že čínskym predstaviteľom dal jasne najavo, že svojím konaním "prispievajú k najväčšej hrozbe" pre európsku bezpečnosť od čias studenej vojny.

Zdôraznil však, že v niektorých oblastiach vo vzťahoch medzi USA a Čínou došlo aj k pokroku. Ocenil snahu Pekingu skoncovať s dodávkami syntetickej drogy fentanyl do USA, ktorá podľa Bieleho domu spôsobuje v krajine zdravotnú krízu.

Peking podľa Blinkena môže zohrávať konštruktívnu úlohu aj na Blízkom Východe. Poukazoval pri tom na vzťahy Číny s Iránom s cieľom vyzvať na zabránenie ďalšej eskalácii konfrontácie s Izraelom.