Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Brazília papagájuje ruskú a čínsku propagandu o Ukrajine

Na snímke zľava čínsky prezident Si Ťin-pching a brazílsky prezident Luis Inácio Lula da Silva počas prehliadky čestnej stráže v rámci uvítacieho ceremoniálu v Pekingu 14. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Lulove slová boli v rovnakom duchu, aké často zverejňuje Moskva aj Peking, ktoré obviňujú z vojny na Ukrajine Západ.

Washington 18. apríla (TASR) - Biely dom v pondelok ostro skritizoval Brazíliu po tom, čo prezident Luiz Inácio Lula da Silva na návšteve Číny vyhlásil, že Spojené štáty podnecujú vojnu na Ukrajine. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Brazília v tomto prípade papagájuje ruskú a čínsku propagandu a vôbec neberie do úvahy fakty," povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Dodal, že názor brazílskeho lídra je "jednoducho zavádzajúci".

Lula počas sobotňajšej návštevy v Pekingu, kde sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, uviedol, že "Spojené štáty musia prestať podnecovať vojnu a začať rozprávať o mieri. Európska únia musí začať rozprávať o mieri".

Lulove slová boli v rovnakom duchu, aké často zverejňuje Moskva aj Peking, ktoré obviňujú z vojny na Ukrajine Západ. Pritom koncom februára napadlo Ukrajinu Rusko - s cieľom zvrhnúť demokraticky zvolenú vládu v Kyjeve a anektovať si územia prozápadnej orientovanej krajiny.

Brazília sa nepridala k západným sankciám uvaleným na Rusko a odmietla aj žiadosti o dodanie munície Ukrajine.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok v Brazílii, na začiatku svojej cesty po Latinskej Amerike, vyhlásil, že Rusko je "vďačné svojim brazílskym priateľom a ich správnemu pochopeniu toho, ako v skutočnosti vznikla situácia (na Ukrajine)".

Príchod ruského ministra Lavrova do Brazílie vyvolal v pondelok protesty podporovateľov Ukrajiny, píše portál britskej televízie Sky News.