Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Bielorusko: Vzbura vagnerovcov je darčekom pre kolektívny Západ

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Záverečné vyhlásenie Bezpečnostnej rady Bieloruska vyzýva zainteresované strany "vyslyšať hlas rozumu".

Moskva/Minsk 24. júna (TASR) - Bieloruská exilová opozícia sa v sobotu zišla na mimoriadnom zasadnutí a na základe jeho výsledkov zriadila operačný štáb. Chce tiež vyzvať všetky bieloruské demokratické organizácie a dobrovoľníkov bojujúcich na Ukrajine, aby vypracovali "spoločný plán na obranu suverenity Bieloruska". Informovala o tom britská stanica BBC.

Podľa agentúry AFP sa v sobotu v Minsku konalo zasadnutie Bezpečnostnej rady Bieloruska, ktorá prerokovala najnovší vývoj v susednom Rusku, kde sa od piatka odohráva ozbrojená vzbura žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Záverečné vyhlásenie Bezpečnostnej rady Bieloruska vyzýva zainteresované strany "vyslyšať hlas rozumu".

"V týchto ťažkých časoch sú všetci tí, ktorí sa dali zatiahnuť do neprijateľnej konfrontácie v rámci jednotného vojenského bratstva, potrební tam, kde sa rozhoduje o budúcnosti slovanského sveta a osude miliónov našich ľudí," pripomína sa vo vyhlásení na margo prebiehajúcej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí s odvolaním sa na vyhlásenie bezpečnostnej rady vo svojom vyhlásení upozornilo, že"každá provokácia, každý vnútorný konflikt vo vojenských alebo politických kruhoch, v informačnej oblasti alebo v občianskej spoločnosti je darčekom pre kolektívny Západ."