Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Biden žiada Izrael, aby dodržiaval vojnové právo

Na snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Počet obetí v Izraeli už vzrástol na vyše 1200, oznámil v stredu ráno hovorca Izraelských obranných síl (IDF) Jonathan Conricus s tým, že väčšinu z nich tvoria civilisti.

Washington 12. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v stredu vyzval Izrael, aby v bojoch s palestínskym hnutím Hamas rešpektoval vojnové právo. Irán prezident upozornil, aby v spojitosti s konfliktom zachoval opatrnosť. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podľa Bidenových slov je veľmi dôležité, aby Izrael - aj napriek hnevu a frustrácii - dodržiaval vojnové právo. Americký prezident to uviedol v Bielom dome počas stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi židovskej obce.

"Iráncom sme dali jasne najavo: buďte opatrní," povedal v spojitosti s Iránom, ktorý dlhodobo poskytuje hnutiu Hamas finančnú a vojenskú podporu. Teherán však popiera účasť na útokoch, ktoré Hamas začalo v sobotu (7. októbra) na izraelských územiach, pripomína AFP.

Biden tieto útoky označil za najsmrtiacejší deň pre Židov od čias holokaustu, napísala agentúra AP.

Počet obetí v Izraeli už vzrástol na vyše 1200, oznámil v stredu ráno hovorca Izraelských obranných síl (IDF) Jonathan Conricus s tým, že väčšinu z nich tvoria civilisti. Zranenia utrpelo najmenej 3000 ľudí.