Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete

Americký prezident Joe Biden vystupuje s príhovorom počas slávnosti na pamiatku obetí holokaustu vo Washingtone v utorok 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

V žiadnom univerzitnom kampuse a na žiadnom mieste v USA podľa Bidena nie je priestor na antisemitizmus či hrozby násilia.

Washington 7. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra. TASR informuje s odvolaním na agentúru AP.

"Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu," povedal Biden v spojitosti s holokaustom počas druhej svetovej vojny. Nacisti a ich spojenci vtedy systematicky vyvraždili šesť miliónov Židov. "Táto nenávisť aj naďalej leží hlboko v srdciach príliš veľkého množstva ľudí vo svete," dodal prezident počas slávnosti na pamiatku obetí holokaustu.

Ľudia podľa jeho slov zabúdajú aj na to, hnutie Hamas spustilo hrôzy voči Izraelu a zadržalo a stále zadržiava izraelských občanov ako rukojemníkov. Podporu pre Izrael zo strany USA označil za "neotrasiteľnú" aj v prípadoch, keď sa Spojené štáty a Izrael názorovo nezhodujú.

Biden v pondelok na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonátu naliehal, aby Izrael nepokračoval s útokom na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.

Polemika v spojitosti s vojnou medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy v poslednom období viedla k nárastu nenávistných prejavov a násilia voči Židom. Propalestínske protesty sa konajú na viacerých univerzitách v USA i vo svete.

V žiadnom univerzitnom kampuse a na žiadnom mieste v USA podľa Bidena nie je priestor na antisemitizmus či hrozby násilia. "Nie sme bezprávna krajina, sme občianska spoločnosť," povedal.

Na podujatí v Kapitole, ktoré organizovalo Múzeom holokaustu (Holocaust Memorial Museum) vo Washingtone, vystúpili aj predseda Snemovne reprezentantov Kongresu Mike Johnson a líder demokratov v snemovni Hakeem Jeffries.