Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Biden: Ukrajina do NATO vstúpi, Putin na Ukrajine už prehral

Prezident Joe Biden, archívne foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s prebiehajúcou ukrajinskou protiofenzívou Biden povedal, že dúfa vo výrazný pokrok Ukrajiny, vďaka ktorému sa podarí vyjednať ukončenie vojny s Ruskom.

Helsinki 13. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok vyhlásil, že Ukrajina sa jedného dňa stane členom NATO. Nešpecifikoval však, kedy k takémuto kroku príde. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Nie je to o tom, či (Ukrajinci) majú alebo nemajú vstúpiť. Ide o to, kedy môžu vstúpiť. A oni do NATO vstúpia," vyhlásil Biden na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom v Helsinkách, kam pricestoval v stredu po skončení dvojdňového summitu NATO v litovskom Vilniuse. Upozornil však zároveň, že žiadna krajina nachádzajúca sa vo vojne sa nemôže stať členom NATO a vstup Ukrajiny do Aliancie ešte pred ukončením konfliktu s Ruskom by znamenal "tretiu svetovú vojnu".

V súvislosti s prebiehajúcou ukrajinskou protiofenzívou Biden povedal, že dúfa vo výrazný pokrok Ukrajiny, vďaka ktorému sa podarí vyjednať ukončenie vojny s Ruskom.

Ruský prezident Vladimir Putin však už podľa Bidena vojnu prehral. "Putin má vážny problém. Neexistuje žiadna možnosť, aby vo vojne na Ukrajine zvíťazil," vyhlásil šéf Bieleho domu.

Biden podľa vlastných slov neverí, že Putin sa rozhodne použiť jadrové zbrane, pretože ho od toho odhovára nielen Západ, ale aj Čína a ďalšie štáty. Taktiež si nemyslí, že vojna potrvá niekoľko rokov.

Americký prezident na tlačovej konferencii spomenul aj šéfa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý sa koncom júna vzbúril proti ruskému vojenskému vedeniu a vydal sa aj so svojimi žoldniermi smerom k Moskve. "Len Boh vie, čo asi urobí. Nie sme si ani istí, kde sa nachádza. Keby som bol na jeho mieste, dával by som si pozor na to, čo jem. Sledoval by som veľmi pozorne svoj jedálny lístok," poznamenal Biden.

Lídri Severoatlantickej aliancie na summite vo Vilniuse potvrdili, že Ukrajina sa v budúcnosti stane jej členom. Zároveň sa dohodli na odstránení požiadavky plnenia akčného plánu zo strany Ukrajiny, čo urýchli jej vstup do NATO. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite vyhlásil že Ukrajina do Aliancie vstúpi, "keď sa na tom spojenci dohodnú a Kyjev splní podmienky".