Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Belgicko zrušilo povolenie na pobyt zradikalizovanému imámovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Proti tomuto rozhodnutiu podal imám odvolanie a v prípade zamietnutia bude musieť Belgicko opustiť.

Brusel 3. októbra (TASR) - Belgicko podniklo kroky smerujúce k vyhosteniu saudskoarabského imáma, ktorý v kázňach v najväčšej belgickej mešite vyzýval na šírenie extrémistickej ideológie. Informoval o tom dnes belgický minister pre prisťahovalectvo Theo Francken, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Imámovi zrušili povolenie na pobyt, čo je úvod k vyhosteniu. Proti tomuto rozhodnutiu podal imám odvolanie a v prípade zamietnutia bude musieť Belgicko opustiť, uviedol Francken pre rozhlasovú stanicu Bel RTL.

Bruselská Veľká mešita, ktorú v 60. rokoch 20. storočia prenajali Saudskej Arábii na 99 rokov v rámci dohody v oblasti energetiky, čelí opakovaným obvineniam miestnych politikov z toho, že propaguje ultrakonzervatívne podoby islamu.

"S Veľkou mešitou sú problémy... Vydal som príkaz zrušiť povolenie na pobyt imámovi tejto mešity,"
vyhlásil Francken.

"Máme niekoľko veľmi jasných náznakov, že bol veľmi zradikalizovaný, salafista a konzervatívec. Predstavoval nebezpečenstvo pre našu spoločnosť a národnú bezpečnosť," dodal minister.

Francken imáma nemenoval a ministerstvo takisto odmietlo zverejniť jeho meno, keď ho agentúra Reuters kontaktovala.

Salafistické hnutie existuje ako súčasť sunnitského islamu a je veľmi silno ovplyvnené saudskoarabskou wahhábovskou školou islamu - mnohé z ostatných vetiev viery vníma ako heretické (bludárske). Hnutie často spájajú s militantnými skupinami ako napríklad Islamský štát (IS).

Sudca rozhodne o imámovom odvolaní v nasledujúcich týždňoch.