Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

BBC bojuje proti súdnemu zákazu odvysielať film o nepokojoch v Londýne

Muž prechádza popri vrakoch dvoch zhorených policajných áut - výsledok rozsiahlych výtržností, ku ktorým došlo v noci na nedeľu 7. augusta 2011 v londýnskej štvrti Tottenham. Foto: TASR/AP

Nepokoje, ktoré sa začali 6. augusta vo štvrti Tottenham, prerástli do päť dní trvajúceho boja rozhnevanej mládeže s políciou v londýnskych uliciach.

Londýn 19. júla (TASR) - Britská verejnoprávna sieť BBC sa odvolala proti rozhodnutiu súdu, ktorý jej zakázal v plánovanom čase odvysielať hraný dokumentárny film o vlaňajších nepokojoch v Londýne.

Zahynulo pri nich päť ľudí, vyše tisíc osôb skončilo vo väzení za narušenie verejného poriadku a ďalšie prečiny.

Odvysielanie filmu, v ktorom herci prezentujú výpovede účastníkov nepokojov, plánované v pondelok večer na stanici BBC2, zastavil súd predbežným opatrením. Na stránke BBC2 sa pri informáciách k programu s názvom "The Riots: In their own Words" píše, že sa nemohol odvysielať podľa plánu a diváci si ho budú môcť pozrieť neskôr v zatiaľ neurčenom čase.

Scenár filmu napísal oceňovaný dramatik Alecky Blythe, režírovala ho Emma Whitlocková. Tvorcovia spracovali rozhovory s približne 270 účastníkmi nepokojov, ktoré uskutočnili redaktori novín Guardian a výskumníci prestížnej univerzity London School of Economics (LSE) v rámci štúdie o fenoméne občianskej neposlušnosti.

Guardian uviedol, že sa právni zástupcovia BBC proti rozhodnutiu súdu odvolajú. Noviny zároveň napísali, že nemôžu informovať o tom, ktorý súd rozhodol o zastavení vysielania, ani o mene predsedajúceho sudcu.

V rozsudku sa podľa ruskej spravodajskej televízie RT píše, že BBC musí zastaviť propagáciu filmu vo svojom vysielaní a stiahnuť upútavku z internetovej stránky, čo stanica už aj urobila.

Výtržník uteká neďaleko horiacej barikády počas nepokojov v Liverpoole 10. augusta 2011. K výtržnostiam, rabovaniu a podpaľačským útokom došlo v mestách Manchester, Salford, Wolverhampton, Nottingham, Leicester a Birmingham.
Foto: TASR/AP
V krátkej upútavke, ktorú predtým zverejnili na internete, producent BBC hovoril o "dôležitých a objasňujúcich" rozhovoroch, prinášajúcich pohľad na to, "prečo a ako sa nepokoje rozpútali".

Nepokoje, ktoré sa začali 6. augusta vo štvrti Tottenham, prerástli do päť dní trvajúceho boja rozhnevanej mládeže s políciou v londýnskych uliciach. Pri násilnostiach bolo poškodených najmenej 2500 obchodov, množstvo áut a ďalší verejný i súkromný majetok.