Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Bavorsko udelilo vyznamenanie bývalej kancelárke Merkelovej

Na archívnej snímke bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR - DPA

Bavorský rad za zásluhy sa udeľuje od roku 1957 osobnostiam, ktoré sa svojou činnosťou prospeli Bavorsku a jeho obyvateľom.

Mníchov 22. júna (TASR) - Bývalej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej udelili v stredu na ceremónii v bavorskom Mníchove vyznamenanie za viac než 16 rokov pôsobenia na čele spolkovej vlády. Informovala o tom agentúra DPA.

Bavorský rad za zásluhy Merkelovej odovzdal predseda krajinskej vlády Bavorska Markus Söder, ktorý jej zároveň poďakoval za všetko, čo ako kancelárka urobila pre túto najväčšiu spolkovú krajinu Nemecka.

"Keď je človek kancelárom 16 rokov, 5860 dní... je výkonom už len to, že to prežije," uviedol bavorský krajinský premiér počas slávnostného aktu udeľovania vyznamenania.

Zdôraznil, že Merkelová stála na čele nemeckej vlády "počas tých najťažších kríz", pričom preukázala svoju odvahu a morálnu silu robiť náročné rozhodnutia. Pripomenul, že Merkelová ako kancelárka musela riešiť finančnú a migračnú krízu, postupný odklon Nemecka od jadrovej energie či záchranu životov občanov počas pandémie nového koronavírusu.

"Chcem vám jednoducho povedať ďakujem," povedal Söder Merkelovej s tým, že z jej dlhoročného pôsobenia v úrade nemeckej kancelárky veľmi profitovalo aj Bavorsko.

Bavorský rad za zásluhy sa udeľuje od roku 1957 osobnostiam, ktoré sa svojou činnosťou prospeli Bavorsku a jeho obyvateľom.