Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Barnier: Prvý deň rokovaní bol užitočný, vykročili sme správnou nohou

Komisár EÚ pre vnútorný trh a služby Michel Barnier. Foto: TASR

Jeho britský rokovací partner David Davis uviedol, že na dnešných rokovaniach bol vytvorený" pevný základ na ďalšie diskusie."

Brusel 19. júna (TASR) –Rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ sa začali dobre, vyhlásil po prvom dni rokovaní s Britániou hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. S britským ministrom pre brexit Davidom Davisom sa dohodli na vytvorení pracovných skupín venovaných právam občanov a finančnému vyrovnaniu.

"Prvé rokovania boli užitočné, vykročili sme správnou nohou," vyhlásil Barnier.

Jeho britský rokovací partner David Davis uviedol, že na dnešných rokovaniach bol vytvorený" pevný základ na ďalšie diskusie."

Obe strany sa dohodli, že budú rokovať jeden týždeň v mesiaci a čas medzi rokovaniami využijú na prípravu prerokúvaných dokumentov. Zatiaľ sú naplánované ďalšie štyri kola rokovaní. Posledné z nich bude v októbri, teda v období, dokedy sa Únia chce dohodnúť na podmienkach brexitu a spustiť druhú časť rokovaní venovanú budúcemu usporiadaniu vzťahov.

"Naším cieľom je dohodnúť sa na kľúčových otázkach britského odchodu čo najskôr. Tými sú práva občanov, finančné vyrovnanie a otázky hraníc, najmä v Írsku. Európska rada pod vedením Donalda Tuska potom môže rozhodnúť, či sme dosiahli dostatočný pokrok alebo nie a môžeme sa pohnúť k debate o budúcich obchodných vzťahoch," vysvetlil Barnier.

S Davisom sa dohodli na vytvorení troch pracovných skupín. Jedna bude venovaná právam občanov, druhá finančnému vyrovnaniu a tretia sa bude zaoberať ostatnými témami. Určili tiež dvoch svojich zástupcov, ktorí budú mať na starosti otázku hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou.

"Budeme vždy pracovať s Britániou a nie proti nej. Z mojej strany nebude žiadne nepriateľstvo, budem konštruktívny," skonštatoval Barnier na spoločnej tlačovej konferencii.

Davis označil rozvrh rokovaní za ambiciózny, ale splniteľný. S Barnierom majú podľa neho rovnaký názor na to, že chcú zaručiť právnu istotu občanom žijúcim v Únii i Británii a zachovať medzi oboma celkami "čo najsilnejšie partnerstvo".

"Dnešok je začiatkom cesty pre Spojené kráľovstvo a EÚ. Je pred nami dlhá cesta, ale začali sme dobre. Prvé kritické kroky sme spravili spoločne," zhrnul prvý deň rokovaní britský minister.

Dnešným dňom sa začali približne jedenapolročné rokovania, ktoré by mali viesť k uzavretiu dohody o brexite. Konečný dátum brexitu je stanovený na 29. marca 2019. Teoreticky sa môže posunúť, ak s tým budú súhlasiť všetky členské štáty vrátane Británie.

O výsledkoch dnešného rokovania bude Barnier koncom týždňa podrobne informovať lídrov členských štátov EÚ na summite Európskej rady v Bruseli.

Davis avizoval, že britská premiérka Theresa Mayová ostatným lídrom na summite vysvetlí, ako si predstavuje ďalší postup. Budúci pondelok podľa jeho slov Mayová zverejní podrobný dokument obsahujúci britskú predstavu o brexite.