Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Barnier na Mayovej plán o právach občanov zareagoval chladne

Na snímke Michel Barnier. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mayová v britskom parlamente upozornila, že chce zmierniť obavy a poskytnúť istotu občanom EÚ legálne pôsobiacim v Británii, že ich po brexite nikto z tejto krajiny nebude vyháňať.

Brusel 26. júna (TASR) - Vyjednávač Európskej komisie (EK) pre tzv. brexit Michel Barnier zareagoval skôr chladne na plán na ochranu práv občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve, ktorý dnes v Londýne predložila britská premiérka Theresa Mayová.

"Cieľom EÚ týkajúcim sa práv občanov je: rovnaká úroveň ochrany ako v právnych predpisoch EÚ. Je treba viac ambícií, viac jasnosti a záruk ako v dnes prezentovanej pozícii," uviedol Barnier na svojom účte na Twitteri.

Mayová v britskom parlamente upozornila, že chce zmierniť obavy a poskytnúť istotu občanom EÚ legálne pôsobiacim v Británii, že ich po brexite nikto z tejto krajiny nebude vyháňať. Zároveň zdôraznila princíp reciprocity, čiže akákoľvek dohoda o právnom postavení a právach občanov EÚ musí poskytovať rovnaké záruky a istotu budúcnosti pre vyše 1,2 milióna Britov žijúcich na európskom kontinente.

Podľa projektu britskej vlády si budú môcť európski občania udržať existujúce práva až do dátumu odchodu Británie z EÚ. Po tomto dátume všetci občania EÚ, ktorí legálne žijú v Británii najmenej päť rokov, budú môcť požiadať o "štatút usadených osôb", pričom tieto osoby si budú môcť priviesť do Británie aj svojich partnerov a deti.