Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Banksyho nástennú maľbu v Londýne poškodili neznámi vandali

Dielo výtvarníka Banksyho v Londýne. Foto: TASR/AP

Banksy namaľoval na stenu zelené pozadie pripomínajúce lístie a muža s tlakovou hadicou v rukách.

Londýn 21. marca (TASR) - Neznámi vandali poškodili nové dielo výtvarníka Banksyho, ktoré vytvoril na múre bytového domu v oblasti Finsbury Park na severe Londýna.

Ako informovala britská stanica BBC, nástenná maľba sa nachádza na múre v blízkosti orezaného stromu. Banksy namaľoval na stenu zelené pozadie pripomínajúce lístie a muža s tlakovou hadicou v rukách.

Banksy toto dielo vytvoril 18. marca. Korešpondentka BBC už v stredu zverejnila na sociálnej sieti X fotografiu Banksyho diela, ktorého časť je znehodnotená pásmi bielej farby.

Londýnske úrady v stredu oznámili, že okolo novej nástennej maľby zaviedli "dočasné opatrenia": dali tam postaviť oplotenie a nainštalovať kameru a nariadili pravidelné hliadkovanie mestskej polície.

Banksyho predchádzajúce dielo - tri lietadlá pripomínajúce bojové drony nastriekané na dopravnej značke s nápisom STOP - vzniklo koncom decembra v juhovýchodnom Londýne. Necelú hodinu po inštalácii "značky" očití svedkovia nafilmovali muža sediaceho na bicykli, ako pomocou klieští a s asistenciou ďalšieho muža dopravnú značku demontuje.

Ukradnutých bolo v minulosti už niekoľko Banksyho diel - vrátane maľby na dverách núdzového východu z parížskeho klubu Bataclan, ktorá vzdávala hold obetiam teroristických útokov z 13. novembra 2015 spáchaných islamistickými komandami.