Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Baerbocková označila obchodné vzťahy s Čile za dôležité pre bezpečnosť

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/DPA

Nemecká ministerka v minulosti vyjadrila obavy z prílišnej závislosti Nemecka od nerastných surovín dovážaných z Číny, pripomína DPA.

Berlín 11. apríla (TASR) – Prehĺbenie obchodných vzťahov Nemecka a Čile v oblasti nerastných surovín je strategicky dôležitým krokom, ktorý zníži závislosť Nemecka od Číny. Vo štvrtok to v Berlíne vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas stretnutia so svojím čilským rezortným partnerom Albertom van Klaverenom. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Latinská Amerika je prirodzeným spojencom Európy," vyhlásil van Klaveren, ktorý vidí veľkú príležitosť na spoluprácu s Nemeckom a Európou najmä v oblasti zeleného vodíka. Okrem toho dodal, že Čile si želá posilnenie európskej prítomnosti v Latinskej Amerike.

Čile, ktoré má jedny z najväčších zásob medi a lítia na svete, podľa Baerbockovej zohráva kľúčovú úlohu pri prechode sveta na používanie elektromobilov. Tieto suroviny sú dôležité na výrobu mnohých druhov akumulátorov.

Nemecká ministerka v minulosti vyjadrila obavy z prílišnej závislosti Nemecka od nerastných surovín dovážaných z Číny, pripomína DPA. Podporuje preto prehĺbenie obchodných vzťahov s Čile, "pretože menšia závislosť a väčšia diverzifikácia prinesie všetkým vyššiu bezpečnosť," dodala.