Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Babiš v českom parlamente: Keby padla vláda, tak paralyzujete krajinu

Český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Český premiér sa tak vyjadril na schôdzi Poslaneckej snemovne, na ktorej bude jeho vláda čeliť hlasovaniu o vyslovení nedôvery.

Praha 26. júna (TASR) - Český premiér Andrej Babiš v stredu zásadne odmietol, že by "urobil niečo zle". Vyjadril sa tak na schôdzi Poslaneckej snemovne, na ktorej bude jeho vláda čeliť hlasovaniu o vyslovení nedôvery.

"Keby padla vláda, tak paralyzujete našu krajinu. Neviem, kto mi čo môže vyčítať," uviedol podľa spravodajského serveru Novinky.cz. Povedal, že pokusy opozície vysloviť nedôveru vláde pokladá za legitímny nástroj politického boja, ale nerozumie im. "Keď podám demisiu, podá demisiu celá vláda. Čo bude potom? Budú predčasné voľby? Beriem to ako pokus o destabilizáciu našej krajiny," vyhlásil.

"Ja zásadne odmietam zneužívanie dotácií," pokračoval Babiš. Na udeľovanie dotácií podľa svojich slov nemá vplyv. Taktiež zdôraznil, že auditné správy Európskej komisie boli doručené veľmi čudným spôsobom.

Opozícia sa pokúša kabinet odvolať predovšetkým pre návrh auditnej správy Európskej komisie o Babišovom strete záujmov, uviedol server iROZHLAS.cz. Očakáva sa niekoľkohodinová rozprava a poslanci schválili návrh, že budú hlasovať aj po 21. hodine.

Na zvolanie schôdze zozbierali 66 podpisov opozičné strany ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostovia a nezávislí. Podľa aktuálneho rozloženia síl v Snemovni však opozícia nemá na odvolanie menšinovej vlády ANO a ČSSD podporovanej komunistami dostatok hlasov.

Na úvod schôdze vystúpil predseda ODS Petr Fiala, ktorý uviedol, že premiér Babiš nemôže plniť svoj ústavný sľub. "Medzi týmto sľubom a jeho záujmami, záujmami jeho rodiny je tu očividný konflikt," vyhlásil. Pripomenul tiež demonštrácie proti Babišovi, ktoré podľa neho "nemajú obdobu za 30 rokov". Ako možnosť Fiala označil vládu Babišovho hnutia ANO, ale s iným premiérom. Ďalšou možnosťou sú podľa neho predčasné voľby, uviedol server iDNES.cz.

Česká televízia uviedla, že poslanci ČSSD sa zišli na mimoriadnom rokovaní klubu s cieľom poradiť sa, ako sa zachovajú pri hlasovaní o nedôvere v súvislosti s dianím okolo vymenovania nového ministra kultúry.

Podľa zákulisných informácií serveru INFO.CZ totiž prezident Miloš Zeman v utorok odmietol pripustiť, že by bol podpredseda ČSSD Michal Šmarda vymenovaný za ministra kultúry. Predseda ČSSD Jan Hamáček v reakcii tlačí premiéra Babiša do kúta: buď bude Šmarda ministrom kultúry, ale nebude ČSSD vo vláde, napísal server INFO.cz.