Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan obvinil Arménsko, že vedie mediálnu kampaň na súdnom dvore

Na archívnej snímke z 12. októbra 2023 predsedajúca sudkyňa Medzinárodného súdneho dvora (ICJ) Joan Donoghueová (uprostred) otvára zasadnutie v súdnej sieni ICJ v holandskom Haagu. Foto: TASR/AP

Arménsko a Azerbajdžan sa dlhé roky sporia o región Náhorný Karabach. Na MSD sa obrátili ešte v septembri 2021.

Haag 15. apríla (TASR) - Azerbajdžan v pondelok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že Arménsko využíva vzájomný súdny spor na vedenie verenej mediálnej kampane voči Azerbajdžanu. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Arménsko a Azerbajdžan sa dlhé roky sporia o región Náhorný Karabach. Na MSD sa obrátili ešte v septembri 2021. Vzájomne sa obviňujú z etnických čistiek a porušenia Medzinárodného dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie (CERD).

Predstaviteľ Azerbajdžanu Elnur Mammadov v pondelok pred súdom sťažnosť Arménska označil za unáhlenú a vyzval tribunál OSN, aby prípad zamietol. Arménsko sa podľa jeho slov nezapojilo do rokovaní s Azerbajdžanom s cieľom vyriešiť spor.

MSD vydal v decembri 2021 mimoriadne nariadenie, ktorým obe strany vyzval, aby sa vyhýbali podnecovaniu a podpore rasovej nenávisti. Tento súd však nemá mechanizmy na presadenie svojich rozhodnutí a napätie medzi oboma krajinami naďalej narastalo, komentuje AFP.

Náhorný Karabach podľa medzinárodného práva patrí Azerbajdžanu, ale obývali ho prevažne Arméni. Väčšina z nich odtiaľ ušla, keď Azerbajdžan rozsiahlou ofenzívou v septembri minulého roka získal spornú oblasť úplne pod svoju kontrolu.

Arménsko sa následne opäť obrátilo na MSD a žiada, aby Azerbajdžanu prikázal stiahnuť svojich vojakov z Karabachu a umožnil arménskym utečenom bezpečný návrat domov. Súd v novembri Azerbajdžanu nariadil, aby takýto návrat osôb umožnil.