Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ODSTRAŠUJÚCI NÁLEZ: Austrálske úrady objavili ihly v jahodách

Ilustračné foto. Foto: TASR

V dôsledku konzumácie jahody so šijacou ihlou vo vnútri hospitalizovali už najmenej jednu osobu.

Melbourne 17. septembra (TASR) - Austrálska vláda začala vyšetrovať prípady, keď spotrebitelia našli v košíčkoch s jahodami ihly na šitie. Ich nálezy hlásia z mnohých regiónov krajiny.

Ako v pondelok informovala agentúra DPA, minister zdravotníctva Greg Hunt nariadil úradom pre bezpečnosť potravín prešetriť túto kauzu, ktorá sa týka šiestich z ôsmich austrálskych štátov.

Prvý prípad zaznamenali minulý týždeň v štáte Queensland. Po náleze ihiel medzi jahodami obchodné siete tovar stiahli z predaja. Podobné prípady hlásili potom aj z iných piatich štátov austrálskeho zväzu.

V dôsledku konzumácie jahody so šijacou ihlou vo vnútri hospitalizovali už najmenej jednu osobu, dodala DPA.

Minister zdravotníctva v rozhovore pre rozhlasovú stanicu ABC v súvislosti s incidentmi uviedol, že ide o podlý útok, ktorý ohrozuje kohokoľvek.

Spresnil, že prípadom sa zaoberajú federálne úrady, ktorých úlohou je okrem iného zistiť, či došlo k zanedbaniu kontroly v obchodných reťazcov, a prijať opatrenia, ktoré znemožnia zopakovanie takejto situácie v budúcnosti.

Okrem federálnych úradov sa prípadom nálezu ihiel v košíkoch s jahodami venuje aj štátna polícia, ktorá však zatiaľ neidentifikovala žiadnu podozrivú osobu.

Vláda štátu Queensland vypísala odmenu 100.000 austrálskych dolárov za informácie, ktoré by viedli k objasneniu prípadu a vypátraniu páchateľa.