Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Austin a Galant telefonovali o prímerí i rukojemníkoch v Pásme Gazy

Na snímke Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Austin potvrdil svoj záväzok dosiahnuť bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas v Pásme Gazy zadržiava.

Washington/Tel Aviv 6. mája (TASR) - Americký minister obrany Lloyd Austin a jeho izraelský náprotivok Joav Galant v nedeľu prostredníctvom telefónu hovorili o pretrvávajúcich rokovaniach o prepustení rukojemníkov i situácii v okolí mesta Rafah. TASR informuje podľa oficiálnej tlačovej správy amerického ministerstva obrany.

Austin potvrdil svoj záväzok dosiahnuť bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas v Pásme Gazy zadržiava. Tiež je podľa jeho slov nevyhnutné, aby akákoľvek bojová operácia Izraela v Rafahu zahŕňala spoľahlivý plán na evakuáciu palestínskych civilistov i posilnenie dodávok humanitárnej pomoci.

Galantovi vyjadril sústrasť v spojitosti s izraelskými vojakmi, ktorí boli zabití alebo utrpeli zranenia počas nedeľňajšieho raketového a mínometného útoku hnutia Hamas z oblasti v okolí Rafahu, cieľom ktorého bol hraničný priechod Kerem Šalom.

Izraelská armáda uviedla, že na tento priechod na juhu Pásma Gazy bolo vypálených desať striel z oblasti neďalekého hraničného priechodu Rafah na hranici palestínskej enklávy s Egyptom. Úrady následne Kerem Šalom uzavreli.