Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Arménsko ukončilo bezpečnostnú dohodu s Ruskom o ochrane letiska

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Arménsko už vyvinulo vlastné bezpečnostné kapacity a môže sa za letisko zaručiť samo, uviedol minulý týždeň tajomník arménskej bezpečnostnej rady Armen Grigorjan.

Jerevan 12. marca (TASR) - Arménsko s účinnosťou od 1. augusta ukončilo dohodu o ochrane s ruskou pohraničnou strážou nasadenou na jeho hlavnom letisku, oznámil v utorok v Jerevane arménsky premiér Nikol Pašinjan. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov potvrdil tento krok považovaný za znak znižovania závislosti Arménska od Ruska. Peskov bez uvedenia ďalších podrobností dodal, že kontakty medzi Moskvou a Jerevanom pokračujú na všetkých úrovniach.

Na základe bilaterálnej dohody sú príslušníci ruskej pohraničnej stráže od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 nasadení na medzinárodnom letisku Zvarthnoc západne od Jerevanu, kde strážia prepojenie dodávok pre ruské jednotky v Arménsku.

Arménsko už vyvinulo vlastné bezpečnostné kapacity a môže sa za letisko zaručiť samo, uviedol minulý týždeň tajomník arménskej bezpečnostnej rady Armen Grigorjan. Dodal, že počet ruských vojenských transportov na letisku sa výrazne znížil.

Pašinjan uviedol, že táto otázka by sa mala vnímať skôr ako technická než ako politická alebo geopolitická.

Vzťahy medzi Arménskom a jeho tradičným spojencom však ochladli. Jerevan je sklamaný, že mu Moskva neposkytla sľúbenú podporu, keď susedný Azerbajdžan v uplynulých rokoch zabral etnicky arménske územie v Náhornom Karabachu.

Arménsko, ktoré má nepriateľské vzťahy s Azerbajdžanom a Tureckom, medzitým začalo hľadať nových bezpečnostných partnerov na Západe, napríklad vo Francúzsku.

Arménsko už nie je aktívnym členom Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB), ktorej dominuje Rusko. Pašinjan v utorok vyhlásil, že táto aliancia nebola nikdy schopná vysvetliť, za čo chce v Arménsku prevziať zodpovednosť.

Podľa jeho slov chcela OZKB vyslať svoje jednotky len ako neutrálnych pozorovateľov v reakcii na arménsku žiadosť o pomoc v roku 2020 v prípade útoku zo strany Azerbajdžanu. Pašinjan nevylúčil úplné vystúpenie z OZKB, ale termín nestanovil.